Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 674 | Datum: 8 10 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZa sve koji cene likovnu umetnost, slike su neprevaziđeni izbor priliko dekoracije enterijera. Šta ako, pak, poželimo da imamo na svojim zidovima nešto što je baš po našoj želji? Tu u pomoć priskače – štampa na platnu. Od poznatih umetničkih dela, pejzaža i ličnih fotografija, sada nam je dekoracija moguća baš svakim motivom koji možemo zamisliti. Kako se štampa na platnu prilagođava baš Vašim zahtevima, a i neuporedivo je jeftinija od svake umetničke slike, to ne čudi što je za vrlo kratko vreme postala dominantan trend u uređenju ambijenta.

Upečatljiv detalj dnevne sobe

Umesto umetničke slike koju ste dobili na poklon, obično za svadbu ili nekim drugim povodom, sada štampa na platnu postaje upečatljiv detalj Vaše dnevne sobe, koja ujedno iz korena može promeniti celokupan izgled ove prostorije. Bilo koja fotografija ili slika sada mogu zauzimati zid iznad troseda ili televizora, a najbolje je birati je prema bojama zidova. Trenutno je izuzetno popularna štampa na platnu koja prikazuje cvetove, iz više delova, i to s razlogom: umirujuće nijanse ovakvih slika opuštaju sva naša čula, a osnovni motiv unosi dašak prirode u naše životni prostor. Ipak, dobro je da u tom slučaju zidovi budu beli ili bež, kao što se u moderne crno-bele dnevne sobe najbolje uklapa štampa na platnu koja prikazuje neki od motiva upravo u ovim bojama, sa eventualnim detaljima u jarkoj boji, koji unose dinamiku. I ovde važi pravilo kao i u modi: manje je više, te mu treba ostati dosledan. Apstrakcija takođe može biti zanimljivo rešenje – pronađite ono pravo za sebe, a štampa na platnu će ga sprovesti u delo.

Štampa na platnu – u kuhinji?

I dok su umetničke slike uglavnom predviđene za dnevnu i, eventualno, spavaću sobu, štampa na platnu može se naći i na zidu Vaše kuhinje, pogotovo ako se u istoj nalazi i trpezarijski sto. Ovo će oplemeniti čitav prostor i dodati mu toplinu. Kako je i kuhinja deo našeg doma, to je treba povezati u celinu sa ostatkom enterijera, što će najbolje učiniti štampa na platnu koja predstavlja neki od motiva mrtve prirode ili neki motiv sličan onome u dnevnoj sobi. Tako ćete učiniti da i ova prostorija zablista punim sjajem, i to sasvim neočekivanim potezom.

Dečja soba i oduševljeni mališani

 

Od svih prostorija u domu, umetničke slike najmanje su rezervisane za dečju sobu, čiji potencijal za dekoraciju na taj način neretko ostaje sasvim neiskorišćen. Kako se to ne bi dogodilo, mališane može najviše obradovati štampa na platnu sa motivima nekih junaka iz crtanih filmova ili pak životinjama, što će uneti i posebnu dinamiku u prostoriju. Za onu malo stariju decu ili tinejdžere, upravo po njihovoj želji može biti izabrana štampa na platnu, koja će prikazivati neke omiljene glumce ili sportiste u nekom od filtera ili kao deo kolaža, ili pak porodične ili fotografije iz škole. To je uvek bolje rešenje od prostog kačenja ramova ili lepljenja postera, a sigurno će se više svideti deci i mladima svih uzrasta. Zato je bolje da štampa na platnu za dečju sobu bude izabrana upravo od njenog „vlasnika“ ili „vlasnice“, jer je važno da se oni u svom prostoru osećaju prijatno. 

Atelje Feliks BeogradO Autoru

Atelje Feliks - Digitalna štampa i uramljivanje slika

Beograd

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu