Pavlovićeva mast – postoje li štetni efekti?

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 823 | Datum: 4 08 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOd kada je pre nekoliko godina Pavlovićeva mast, najpoznatija krema za bebe povučena iz više prodavnica i apoteka u Hrvatskoj, sa obrazloženjem da sadrži rastvor borne kiseline, inače sastojak iz originalnog recepta koji je nastao i primenjivao se 60 godina, roditelji su u nedoumici kada je reč o verovatno najpoznatijem brendu bivše države Jugoslavije.

 

Rastvor borne kiseline (acidi borici) je prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO), ali i Evropske Unije zabranjena za korišćenje u proizvodima namenjenim za decu uzrasta do tri godine, usled, kako se navodi, toksičnosti do koje dolazi kada rastvor borne kiseline prodre kroz kožu.


Istraživanja su pokazala da borna kiselina u tropostotnoj koncentraciji štetno utiče na razvoj ploda kod životinja, a postoje i tvrdnje da krema izaziva pelenski osip kod beba, kao i da može biti štetna i po bubrege jer se usled sporog izlučivanja akumulira u organizmu beba. 
Na deklaraciji koju ima Pavlovićeva mast, osim navedenog sastava, ne stoji u kojoj je koncentraciji sadržana borna kiselina, kao ni upozorenje da je štetna za decu mlađu od tri godine.


Doktor Vojislav Pavlović iz laboratorije „Doktor Pavlović“, inače sin poznatog pedijatra Živorada Pavlovića, tvorca originalne recepture, demantovao je štetnost recepta starog 60 godina. Prema njegovim rečima, Pavlovićeva mast sadrži bornu kiselinu u koncentraciji od 0,36 odsto, što se, kako je on istakao, pokazalo kao „neškodljivo“. Sa ovim se slaže i većina ovdašnjih pedijatara, čija se reagovanja mogu videti u raznim medijima. Kako kažu, nikad dosad nisu uočili nuspojave koje je izazvala Pavlovićeva mast, kao i da će  i dalje preporučivati njenu upotrebu. Više o Pavlovićevoj masti za bebe možete saznati u ovom tekstu.

Niko nije proveravao

 

Prema mišljenju farmaceuta iz udruženja „Farmaceutsko jezgro“, svaki proizvod namenjen za bebe trebalo bi da bude registrovan kao lek, kako bi se u svakom trenutku znao tačan sastav i koncentracija supstanci u njemu. Kontrola kozmetičkih proizvoda, a time i krema namenjenih bebama, regulisana je Zakonom o proizvodima opšte upotrebe, pa se umesto provere tačnog sastava oni kod nas kontrolišu samo na higijensku ispravnost. Kod nas, kako kažu, niko nije utvrđivao koliko je borna kiselina toksična kod beba, ukoliko se ona maže na velikoj površini kože više puta dnevno, nedeljama i mesecima - kažu farmaceuti.

 

Nova Originalna Pavlovićeva mast

 

Odgovor je ubrzo stigao i iz laboratorije « Doktor Pavlović». Pored nekoliko već razvijenih varijanti, Originalna Pavlovićeva mast dobila je još jedno izdanje – sastav u koji umesto borne kiseline ulazi BISABOLOL, odnosno ekstrakt kamilice, aktvni sastojak čija je uloga da štiti od infekcije i smiruje upalu. Aktivna komponenta bisabolol koju sadrži Originalan Pavlovićeva mast za bebe dozvoljena je za upotrebu kod beba i kod dece i ima antiinflamatorno, odnosno protivupalno, umirujuće i blago antiseptično delovanje na osetljivu kožu beba i dece. Ova Pavlovićeva mast proizvedena je potpuno u skladu da propisima Evropske Unije (Evropska direktiva 76/ 768/EEC). Pavlovićeva mast koristi 100 odsto prirodni bisabolol nemačkog  proizvođača Merck. Pavlovićeva mast sa ovim sastojkom, takođe može da redukuje crvenilo na koži izazvano UV zracima.

 

Pored ove, proizvedena je i Originalna Pavlovićeva mast sa ectoinom. Namenjena je posebno suvoj i veoma osetljivoj koži. Umiruje i štiti oštećenu i pocrvenelu kožu, kao što je ona u predelu pelenske regije i pomaže prirodni proces zarastanja. Ectoin je prirodna supstanca otkrivena u pustinjama i slanim jezerima u Egiptu, koja je štitila mikroorganizme (pre svega bakteriju Ectothiorhodospira halochloris) od štetnih efekata UVB i UVA zračenja, suvoće i ekstremnih temperaturama. Na isti način na koji je ectoin prirodno pomogao ovim mikroorganizmima da prežive u nekim od najtežih prirodnih uslova (slano jezero, morska voda i slane pustinje), on jača kožu koja je ugrađena u sistem zaštite i štiti ćelije kože od stresa životne sredine.

 O Autoru

Loboratorija Dr Pavlović

http://www.laboratorijadrpavlovic.rs/

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Škola i vanškolske aktivnosti-za ili protiv?

Kako dizajnirati kutak za učenje za studente i učenike

Koja vrsta opreme za bebe će Vam trebati?

Korisna uputstva pri kupovini sedista za decu

Pavlovićeva mast – postoje li štetni efekti?

Kako najlakše organizovati dečiju rođendansku zabavu

Saveti za uredjenje sobe za dečake

Igrice Za Decu - Dobri i Štetni Efekti

Deca pod staklenim zvonom