Veljača u znaku maškara!

Napisao/la: Jana05

Ukupan broj reči: 2353 | Datum: 3 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVeljača je mjesec u kojem je sve moguće, jer vrijeme je maškara! Svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem kao posve različita osoba. Iskonski moto karnevalskih dana je: Kako je lijepo pod maskom se kriti i netko drugi nakratko biti!

Svaki karneval, bez obzira u kojem kutku svijeta se održavao pravi je festival maštovitih kreacija, gastronomskih i kulturnih događanja te lude zabave za sve dobne skupine sudionika. Tijekom svojih specijalnih povorki i nastupa najviše uživaju najmlađi, koji se redovito prerušavaju u najdraže akcijske junake te likove iz crtića i bajki.

Najluđe karnevalske dane tradicionalno priređuju najpoznatija svjetska odredišta; talijanska Venecija,  brazilski Rio de Janeiro, Rijeka, Samobor i Opatija u Hrvatskoj, Mohač u Mađarskoj... Iako je ta luda zabava pod maskama danas uvelike komercijalizirana i usmjerena prema humorističnom kritiziranju društva i vlasti, legenda i dalje stoji kako se šarenim konfetima, nesnosnom bukom i spaljivanjem glavnog krivca, negdje tzv. princa karnevala, a negdje prigodne lutke, otjeruje sve zlo proteklog razdoblja i označava kraj dugog zimskog perioda.

Venecijanski karneval karakteriziraju lijepe, bogate u raskošne maske, koje imaju izrazito profinjen izgled i svjetski su poznate i omiljene, pa svatko tko se zatekne u Veneciji u vrijeme karnevala obavezno ponese barem jednu masku za oči sa sobom kao suvenir.

Kad smo kod brazilskog karnevala u Rio de Janeiru, asocijativno se uz njega povezuju kilometarske kolone privlačnih i atraktivnih maskiranih skupina te zanosne – uvijek preplanule i oskudno odjevene plesačice sambe! U Brazilu se karnevalska događanja održavaju i u Salvadoru i Sao Paolu, a zajedno s Riom svake iz godine posjete milijuni ljudi željni dobre zabave i novih iskustava iz cijelog svijeta!

Samoborski Fašnik je najstarije maškarano događanje na ovim prostorima, a taj se grad tijekom veljače transformira u slobodnu Fašničku republiku u koju, tijekom dva tjedna održavanja Fašnika stižu brojni gosti uživati u tradicionalnim gastronomskim bravurama – kremšnite, krafne, češnjovke, bermet, muštarda... U Hrvatskoj se održava još jedno veliko događanje pod maskama: Riječki karneval! Traje od siječnja pa do početka ožujka, a najpoznatiji je po Dječjoj i Internacionalnoj maškaranoj povorci, a te dvije manifestacije postale su zaštitni znak ovog karnevala.O Autoru

Inspiracija putovanjima, događanjima, hranom i pićem, modom i sportom, ljepotom...

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Veljača u znaku maškara!

Praznična večera - pripremite jastoga za praznike