Spavaća Soba Koja Pomaže Opuštanju

Napisao/la: KucneCarolije

Ukupan broj reči: 2432 | Datum: 5 11 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVeliki procenat energije koju trošimo svakodnevno potiče od kvalitetnog sna, a upravo miran san treba da nam obezbedi spavaća soba. Da biste imali sve uslove za odmor i neometan san, spavaća soba mora biti uređena na pravilan način, i mora da održava svoju funkciju. Ne treba spavaću sobu pretvoriti u radni prostor, niti vešeraj ili sobu za vežbanje. Uređenje spavaće sobe obuhvata sve one poslove koji će prostor učiniti mirnim kutkom za opuštanje počev od zvučne izolacije, preko odabira adekvatne boje za spavaću sobu, do izbora idealnog kreveta, posteljine i dekoracije.

Kvalitetno uređenje spavaće sobe ne znači veliko ulaganje u prostor i nameštaj, već predstavlja pravilan raspored i pravilan odabir elemenata koji će se naći u njoj. Ukoliko nemate dovoljno veliki stan,  spavaća soba može zauzeti vrlo malo prostora, a da pri tom i dalje obezbeđuje kvalitetan odmor u svakom trenutku. Uz pregradne zidove i kvalitetnu zvučnu izolaciju, lako ćete napraviti miran kutak u svom domu.

Kada odredite prostor koji će zauzimati spavaća soba, potrebno je da napravite plan uređenja. Ovaj plan podrazumeva odabir boje za spavaću sobu, odabir nameštaja, zavesa, podnih obloga i njihovo međusobno uklapanje, odnosno kombinovanje. Spavaća soba treba da odaje utisak mirnog prostora, što se postiže malim brojem elemenata, pastelnim nijansama, prijatnim materjalima i opuštajućim mirisima.

Boje za spavaću sobu mogu biti svetle ili tamne nijanse ali nikako jarke. Takođe, njihov broj bi trebalo svesti na minimum, jedna do dve boje za zidove, i eventualno još dve boje koje će se naći na nameštaju, posteljini i drugim elementima koji se nalaze u sobi. Najvažniji deo spavaće sobe zapravo je krevet. Udoban dušek u kombinaciji sa udobnim jastucima i posteljinom napravljenom od prijatnog materjala su osnova za kvalitetan san. Materjali koji se nalaze u spavaćoj sobi bi trebalo da budu prirodni i prijatni na dodir. Zavese u spavaćoj sobi imaju ulogu da zaštite prostor od spoljne svetlosti, i da doprinesu intimi samog enterijera, pa treba izabrati tamne ili debele zavese kojima će se ovo i postići. Utisak prostorije za opuštanje ćete pojačati mirisnim notama koje je ispunjavaju. Blag miris lavande pomaže pri opuštanju pa je pogodan za spavaću sobu.

Uređenje spavaće sobe predstavlja kreiranje kutka koji će u svakom trenutku biti intimno mesto u stanu u kome se možete opustiti i adekvatno odmoriti. Upravo iz ovog razloga treba s pažnjom birati elemente koji će ispuniti prostor za odmor. Oslobodite spavaću sobu svega što podstiče na aktivnost i trošenje energije i svega što u Vama budi loše emocije. Sve što se nalazi u spavaćoj sobi treba da odaje utisak  mira, opuštanja i ugodnosti.  O Autoru

Dodatne savete i ideje o uredjenju spavace sobe mozete naci na sajtu Kucne Carolije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu