Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 830 | Datum: 28 12 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPošto je veće renoviranje stana veoma skupa investicija i, iako na prvi pogled možda ne izgleda, veliki stres, trebalo bi dobro sve unapred isplanirati kako biste eventualna iznenađenja sveli na minimum. Uputstva iskusnih dekoratera i arhitekata enterijera su pred Vama.

Planirajte sredstva

Svakako da ćete dobro razmisliti o sredstvima za renoviranje stana, ali imajte na umu i da se često dešavaju nepredviđene situacije koje zahtevaju dodatno finansiranje. Zato je važno da za renoviranje stana uvek odvojite i dodatnu sumu preko one koju ste planirali, za svaki slučaj. Na primer, ako ste rešili da menjate pločice u kupatilu, može zafaliti materijala ili se jedan deo može oštetiti tokom rada. Stoga nikada ne planirajte da započnete renoviranje stana ako ste „knap“ sa sredstvima, kako ne biste došli u situaciju da pozajmljujete ili podižete kredit. U tom slučaju, bolje svedite adaptacije na manju meru.

Nađite alternativno rešenje za boravak i spavanje

Ovo možda zvuči kao suvišno, ali dekorateri se često sreću sa porodicama koje shvate da ne mogu ostati u svom domu kada renoviranje stana započne, jer im smeta buka, nemaju gde da spavaju ili da obave ličnu higijenu (ako se adaptira kupatilo). Zato blagovremeno nađite alternativno rešenje za boravak dok traje renoviranje stana, kako ne biste došli u situaciju da spavate na podu ili udišete hemikalije.

Zovite proverene majstore

Najbolji savet koji se može dati jeste da unajmite proverene majstore. Renoviranje stana zahtevan je proces, te u pitanju moraju biti provereni profesionalci, posvećeni svom poslu. Izbegavajte one koji odugovlače radove, lenji su ili nemaju dovoljno znanja. Uvek je bolje unajmiti majstore za renoviranje stana koje vam je preporučio prijatelj ili neko od rodbine, i ko pouzdano zna kako oni rade. Možete konsultovati i one koji su nedavno prošli kroz adaptaciju.

Pribavite dokumentaciju

Kada je veće renoviranje stana po sredi, potrebno je obavestiti komšije do kada će radovi trajati, kao i da se potrudite da buku svedete na minimum. Raspitajte se i da li Vam je nešto potrebno od dokumentacije. Ako je u pitanju manje i finije renoviranje stana, poput zamene pločica ili WC šolje, neće Vam biti potrebna dozvola. Ipak, ista je obavezna za postavljanje PVC prozora, zastakljivanje terase, potpunu adaptaciju kupatila, razbijanje zidova i slično.

Razmislite kako da uštedite

Razmislite na koje sve načine možete uštedeti novac i da li možda renoviranje stana, makar jednim delom, možete obaviti i sami. Primera radi, možda možete sami okrečiti zidove i plafon, ako ne treba da se skidaju tapete i slično, ili prekrečiti zidove u kupatilu. Ovo će značajno uštedeti sredstva. Ako ste vični nekim radovima, možda možete zamoliti majstore koje poznajete da renoviranje stana sprovedete zajedno, kako biste makar donekle uštedeli.

Planirajte vreme

Poznata izreka da je vreme i novac posebno važi kada je u pitanju renoviranje stana, pogotovo ako birate majstore koji su plaćeni po satu. Zato se potrudite da celokupan plan smestite u makar nekakav vremenski okvir, na primer kada ste na godišnjem odmoru (a mlađi članovi porodice na raspustu), tokom vikenda i slično. I računajte da se renoviranje stana nekada i produži, te za svaki slučaj planirajte neki dan viđe od predviđenog perioda.O Autoru

Jug enterijer - renoviranje i adaptacija stana

www.jugenterijer.rs

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu