Uređivanje garažnih vrata

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 897 | Datum: 24 06 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLGaraža je poslovično, mesto na koje obraćamo najmanje pažnje, te uređenju ovog prostora i neposvećujemo previše vremena i truda. Ipak, valja napomenuti da je garaža takođe deo našeg životnog okruženja. Garažna vrata, ne oslikavaju samo jedan deo naše kuće, već i našeg dvorišta, ali i naše ulice. Zbog toga je veoma važno da imamo pozitivan odnos prema uređenju ovog dela našeg životnog prostora.

Metalna vrata, čelična ili aluminijumska, podložna su koroziji i brzom propadanju. Da bi ih zaštitili od vremenskih prilika i promena temperature, neophodno je da postupak njihovog repariranja izvedemo na ispravan način i da za ovaj posao odaberemo najkvalitetnije boje za metal.

Priprema

Na samom početku, potrebana nam je ručna četka za skidanje rđe i prljavštine ili četka koja se umeće u brusilicu. U toplu vodu ćemo dodati neko od sredstava za uklanjanje rđe i pomoću četke skinuti svaki zarđao deo površine vrata. Kada budemo sigurni da smo vrata dobro očistili, ostavićemo ih preko noći da se osuše.

      

Nakon toga, nanosimo osnovnu boju za metal. Kvalitetna osnovna boja će na najbolji način zaštiti naša metalna vrata od rđe i propadanja pod dejstvom atmosferskih i temperaturnih promena. Važno je da ostavimo najmanje 12 sati za sušenje osnovne boje pre nego nastavimo dalje.

Bojenje vrata

Svakako, najpre valja izabrati boju ili boje koje će na najbolji način da se uklope u fasadu kuće ali i u celokupno okruženje. Kada smo sigurni da imamo željenu boju, možemo prionuti na posao. Boju možemo nanositi četkom, valjkom ili kompresorom, sve u zavisnosti od naše umešnosti i opreme kojom raspolažemo. Pumpe za boju omogućiće vam da u kraćem vremenu nanesete boju na veću površinu vrata, dok će četka ili valjak biti od koristi ukoliko bojite u dve ili više boje. Jako je važno da ofarbamo obe strane vrata, i spoljašnju i unutrašnju.

        

Neophodno je da obratimo pažnju na vremenske uslove onih dana kada bojimo naša garažna vrata. Idealno vreme je bez vetra i padavina. Previše toplo vreme takođe ne pogoduje bojenju metalnih površina. Dodirom ruke proverićemo koliko su vrata zagrejana, i ukoliko su vrela, odložićemo nanošenje boje za večernje časove ili poslepodnevne sate ukoliko imamo dobru senku preko garažnih vrata.

Čišćenje

Kada smo obojili vrata, vreme je za čišćenje. Sredstva za rad, četke, valjke ili creva koja smo koristili prilikom bojenja, neophodno je isprati vodom. Takođe, treba dobro očistiti okolinu a ukoliko se boja zadržala na staklu, upotrebićemo žilet ili skalpel.

 

Iako izgleda previše zahtevno, bojenje metalnih garažnih vrata sjajan je letnji posao i može predstavljati pravi mali porodični praznik. Zato ne oklevajte, već prionite na posao!O Autoru

Kruna boje d.o.o je generalni zastupnik i distributer boja i lakova renomiranih britanskih proizvođača Crown, MacPherson i Sandtex.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu