Ametist - kvarc ljubičaste boje

Napisao/la: Ametist

Ukupan broj reči: 351 | Datum: 2 08 2009 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAmetist je ljubičasta varijacija kvarca i jdan je od najcenjenijih članova velike i raznovrsne porodice poludragih kamenova na bazi kvarca. Ovaj kamen mora biti ljubičast da bi bio ametist ali njegova boja može da varira od duboko purpurne, do lila ili lavanda boje. Ametist vrhunskog kvaliteta je duboko purpurne boje sa bljeskovima svetlosti koji mogu ići sve do ružičaste boje.

Ametist se može i najčešće se javlja kao kristal koji je šestostrana piramida. Formira i klastere veoma često, a to su gupacije velikog broja kristala ametista koji pokrivaju matricu koja je napravljena od neke druge vrste minerala. Nalazi se i unutar geoda u aluvialnim depozitima posvuda po svetu, i može ga se sresti kako u kristalnoj formi tako i u masivnim formacijama. Kada se unutar bezbojnog kvarca pojavi element mangan onda se formira ametist, dok je gvožđe unutar matrice kvarca zaslužno za dubinu ljubičaste boje. Na Mosovoj skali tvrdoće ametist ima sedmicu od mogućih maksimalnih deset poena.

Većina ametista koji se danas mogu sresti na tržištu su najčešće podvrgnuti toploti i veštački zagrevani da bi se proizvela dublja ljubičasta boja. Zato smatrajte da je, ukoliko se drugačije ne naglasi, vaš kupljeni ametist tretiran zagrevanjem. Takođe, većina citrina danas na tržištu su zapravo zagrevani ametisti na višim temperaturama.

Kroz istoriju ametist je bio korišćen protiv pijanstva i smatralo se da pomaže da se nadvlada zavisnost. Koristi se za borbu protiv nesanice, glavobolje i ostalih vrsta bolova. Neki ljudi sugerišu da se koristi da bi se stabilizovale neke vrste mentalnih poremećaja.

Nosite ametist kada želite da se osećate nežno i kada ste prijateljski raspoloženi. Osobine ametista su snovi, isceljenje, mir, ljubav, duhovno uzdizanje, hrabrost, zaštita i sreća.

Ametist je poznat kao kamen meseca februara. U juvelirstvu, koristi se za pravljenje prstenova, naušnica, ogrlica, privezaka i raznog nakita.

 O Autoru

Ametist poludragi kamen dolazi u raznim nijansama ljubičaste boje. To je zaista fantastičan kristal koji ima još mnogo dokumentovanih metafizičkih osobina.

 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Odabir idealnog nakita

Dragulji i zlato

Šest najčešćih pitanja o srebrnom nakitu

Otkup lomljenog zlata

Murano Nakit - Nakit od Murano Stakla

Kristali i Horoskopski Znaci

Cirkoni kao nakit i razlika u odnosu na dijamant

Ametist - kvarc ljubičaste boje