Murano Nakit - Nakit od Murano Stakla

Napisao/la: Murano

Ukupan broj reči: 1586 | Datum: 26 06 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLŠTA JE MURANO STAKLO?

 

Silika je po svom sastavu amorfni kvarc - Si02. Majstori početni materijal za izradu murano stakla nazivaju Kristalno staklo - što je staklo najvišeg kvaliteta i ima savršenu transparentnost kao najbolji komadi dragog kamena. Umesto da se koristi obični pesak, u pripremi ovog stakla se koristi kvarcni šljunak, najčešće iz reka Ticino i Adige. Ovaj kvarcni šljunak se pažljivo razvrstava pre no što će se upotrebiti za proizvodnju kristalo stakla. On mora biti bez žutih ili crnih vena po sebi, odnosno primesa metala i mora da može da proizvede iskrenje kada se udari čelikom. Kvarcni se šljunak zagreva do tačke usijanja, naglo hladi u vodi, melje se uz dodatak specijalnih biljnih supstanci, zagreva i meša na visokoj temperaturi. Vrh rastopljene smese se neprestano kupi, čime se postiže da se nerastopljeni hloridi i suflati odstrane iz smese. Zatim se kristalno staklo hladi u vodi. Proces pretopljevanja se odvija nekoliko puta. Staklo se neprestano meša da bi se eliminisali defekti i mehurići. Onda se dodaje mangan što pomaže da se otklone bilo kakvi tragovi boje. Na kraju kada je majstor zadovoljan kvalitetom i čistotom stakla, rastopljena mešavana se oblikuje u kristalne šipke i dobija se početni materijal za izradu murano nakita i ukrasnih predmeta. Kvarcu ne smeta topljenje jer se to događa i u utrobi Zemlje.

Drugi pronalazak Murano staklara je latino staklo što predstavlja mlečno neprozirno belo staklo od mlečnog kvarca. Ono se koristi najčešće u formi tankih šipki da bi se dobio efekat čipkaste šare u prozirnom staklu.

Boje, tehnike i materijali veoma zavise od samog majstora. Dobro je poznato da Venecijanski majstori ne dodaju boju za farbanje stakla, nego da bi proizveli specijalne kolorne efekte koriste ciljano različite kombinacije metala. Veština se sastoji u tačnom doziranju i proporciji jer je potrebno veoma tačno mešanje. Akvamarin murano staklo se pravi upotrebom bakra i jedinjenja kobalta, kao i u prirodi. Aventurin murano staklo sadrži niti zlata, itd.

Murano staklo je čuveni proizvod Venecijanskog ostrva Murana. Počeci izrade stakla datiraju negde oko 10 veka. Držali su monopol na izradi kvalitetnog stakla vekovima, i razvili su mnogo različitih tehnologija uključujući kristalno staklo, emajlirano staklo, staklo sa tragovima zlata - aventurin, obojano staklo u mnogim bojama - milefiori, mlečno staklo – latino, koje u sebi sadrže kvarc i primese metala koji obogaćuju blagotvorno dejstvo murano stakla.

Od murano stakla se izrađuje najfiniji nakit, kao što su naušnice, stakleni prstenovi, privesci, staklene ogrlice, broševi, figure i amajlije. Firma Pugster se bavi prodajom ovog nakita po vrlo povoljnim cenama. Pugster provereno, brzo i pouzdano šalje svoj murano nakit u Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

NA PRIMER:

Privesci od Murano Stakla firme Pugster. Umetnost u službi mode za sve prilike. Nakit, broševi, ogrlice, narukvice!

Za svaka 2 kupljena predmeta od murano stakla dobijate 1 besplatno! Pugster Murano Nakit Nakit od murano stakla! Kod za popust: MGB2G1

Broševi po povoljnim cenama Upotrebite kod: 999BROOCH prilikom plaćanja

Privesci i Ogrlice firme Pugster. Najbolji izbor Murano Stakla, cirkona, i ostalog nakita.

 

Kvarc

 

Kvarc, simbol duha i intelekta ljudskog bića, je od bezbojne do mlečno bele boje, prozračan, staklastog sjaja, vrlo različitih oblika. Kvarc uvećava i pojačava energiju svih ostalih kristala. Ovaj izuzetan kristal ima sposobnost prihvatanja energije drugih kristala i zato može da zameni sve ostale kristale. On je istovremeno odašiljač, provodnik i prijemnik. Kvarc čisti auru i čini dobro celom biću. Olakšava komunikaciju sa planovima i dimenzijama koje se nalaze iza koprene. Pojačava vibracionu frekvenciju misaonih i osećajnih energetskih formi i dovodi ljudsku svest u povišeno stanje svesnosti. Stimuliše prirodne kristalne forme u tkivu i fluidima da vibriraju na novoj isceljujućoj frekvenciji. Radi sa svim čakrama i glavnim žlezdama. Štiti i donosi spiritualne uvide i prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu jasnoću i čistoću srca.

Kvarc je najmoćniji isceljujući kamen svih namena. Pogodan je za lečenje rana iz traumatičnog detinjstva i podizanje samopoštovanja. Ovaj kristal vam neće dozvoliti da tugujete u samosažaljevanju zbog onoga što ne možete da promenite. Koristi se u svim stanjima, od stimulacije imunog sistema i prevencije do najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Drži se u ruci da smanji groznicu. Jača energetsko polje u meditaciji zajedno sa hematitom, kao uzemljujućim kamenom. Za duboko telesno čišćenje koriste se najprovidniji komadi gorskog kristala, koji se pune na jutarnjem suncu. Kristalna sfera može biti izložena svetlu punog meseca da pojača svoje snage. Kristal kvarca u obliku špica se nosi da pojača psihičke moći. Ispod jastuka budi psihičke impulse u formi snova, obezbeđuje miran san. Mogu se naći u raznim bojama u zavisnosti od vrste metala koji je prisutan. Kvarca ima u raznim oblicima. Od kvarca se pravi, pored ostalog i nakit: minđuše, narukvice, prstenje, privesci, amajlije...O Autoru

Murano je zaljubljenik u murano staklo i ostale vrste filigrantskog nakita.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Odabir idealnog nakita

Dragulji i zlato

Šest najčešćih pitanja o srebrnom nakitu

Otkup lomljenog zlata

Murano Nakit - Nakit od Murano Stakla

Kristali i Horoskopski Znaci

Cirkoni kao nakit i razlika u odnosu na dijamant

Ametist - kvarc ljubičaste boje