Dovijanja Studenata Kroz Vreme

Napisao/la: Mario

Ukupan broj reči: 2584 | Datum: 28 05 2017 | komentari: 0



Verzija za štampu

Preuzmi HTML



Poznato je od kada je počeo odnos učitelja i đaka da neki đaći žele na lakši način doći do bolje ocene, uz normalno što manje truda i što manje rada. Tako dok njihovi drugovi uče, oni napišu za kratko vreme puškice nadajući se da ih neće uhvatiti i da će dobiti dobru ocenu. Ukoliko ih uhvate onda će svakako biti prinuđeni da nauče, kako bi ispravili slabu ocenu koju su zaradili zato što nisu znali vešto prepisati sa puškice.

I dok se pre 40 god. samo maštalo o današnjim prepisivačkim tehnikama, u to vreme su ipak bili naj veštiji studenti Beogradskog elektrotehničkog fakulteta koji su napravili konstrukciju toki-voki primo-predaje i kolegama iz obližnje poslastičarnice diktirali poneki ispit. Za to vreme to je bilo vrhunsko dostignuće tako reći nenadmašivo, samo pusti san za sve ostale Beogradske studente, o tome se pričalo po principu javne tajne. Ostali studenti su bili jako dobro opremljeni ukoliko bi ispod digitrona sakrili puškicu ili ispod sata pa kao ono 1000 puta gledaš koliko je sati. Razno razna dovijanja studenata i kreativnosti nije bilo kraja, često su pisali po sebi puškice na kožu. Ukoliko se puškice napišu po rukama i nogama to je podrazumevalo i duge rukave, a naročito je bilo veselo kad pola ljudi dođe u sred juna na 27 stepeni u dugim pantalonama i košuljama dugih rukava. Tu je vrebala i jedna sakrivena opasnost, ukoliko student napiše puškicu na dlan ili na kožu i zbog vrućine i nervoze se oznoji, izbrisa se puškica kao da je nije ni bilo.

Kako su se vremena menjala i tehnologija napredovala, pojavili se mobilni telefoni, kakvog li veselja za studentsku zajednicu. Pošto su bili skupi, onda juri ko ima mobilni telefon da ti pozajmi samo da odradiš jedan ispit koji polažeš već četvrti put, a minuti skupi za pričanje preko mobilnog telefona, pa problem guli žice od hands free kako bi bile tanke i kako se ne bi videle, pa žice tanke i pucaju u sred ispita kada ti diktiraju i ostade ti bez suflera, sto problema sa tom tehnikom. Kako su ti tadašnji zvučnici bili poveći od hands-free trebalo je to nagurati u uho i puštati kosu preko ušiju kako se ne bi videlo, najviše problema su imali momci kraće ošišani, pa su puštali kosu toliko da prekrije uši i šišali se tek pred kraj junskog ispitnog roka. Devojkama u to vreme je bilo naj lakše pošto imaju dugu kosu, lako sakriju i zvučnik u ušima i kablove do zvučnika. Sledeće revolucionarno vreme za studente dolazi onog trenutka kada se na tržištu pojavljuje prva mala bežična slušalica koja kompletno staje u ušni kanal takozvana kanalna ili in-ear. Pošto je bila veoma skupa tada davne 2001 godine, pojavljuje se nova grana privrede iznajmljivanje bežične bubice studentima. U principu taj sistem je odgovarao studentima pošto su za male novce mogli da iznajme vrhunsku tehnologiju, a i ovima što su iznajmljivali neku zaradu. Tu je već tehnologija prepisivanja do te mere napredovala da je bilo nemoguće uhvatiti studenta u toku prepisivanja, pošto bubica niti se čuje niti se vidi. Tako je i sa današnjim opremama koje studenti koriste, koje su do te mere minijaturne, pouzdane, neprimetne i izuzetno teško mogu da se otkriju. Ali šta sve student ne uradi samo da položi ispit. Nikako da se sete kako treba zagrejati stolicu i naučiti. Nekad mi to izgleda lakše nego sve te zavrzlame oko diktiranja.

 



O Autoru

Slusalica.net se bavi maloprodajom i veleprodajom najnovije spijunske opreme poznatih svetskih brendova, tako i bežične bubice vrhunskog proverenog kvaliteta Danske Jabre.





Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Studentski programi ne prate vreme

Dovijanja Studenata Kroz Vreme

Fakultet Za Rad U Kiosku

Koliko Danas Vredi Diploma?

10 saveta ze efikasno učenje

Programi medicinskih škola

Seminarski Maturski Diplomski Radovi

Par trikova koji će vam olakšati pisanje maturskog rada

Interaktivne table VISION u nastavi

Ucionica-banka znanja na internetu

Škola 3D animacije i 3D arhitektonske vizuelizacije [sr]