Kako do znanja brzo i lako

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 690 | Datum: 21 08 2017 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSvi koji uče bilo šta žele da znaju isto-kako do znanja brzo i lako.
Postoje razne tehnike učenja koje pomažu da se znanje usvoji brzo, ali ne mnogo njih nudi znanje koje će se usvojiti trajno.
I tu je glavni problem, što naše pitanje mora biti-kako do TRAJNOG znanja brzo i lako.

Odmah da rešimo dilemu-ne postoji lako. Ako nam nešto ide lako, to je druga stvar. Ali da bismo uopšte počeli usvajanje nekog znanja ili veštine, potrebna je volja pre svega, zatim vreme koje se logično, naravno kasnije u životu, teško odvaja od svega drugoga što prirodno život sobom nosi, a onda i finansijska sredstva koja treba u svakom slučaju odvojiti. Pravo znanje nosi i pravu vrednost, a danas već svi shvataju da najjeftinije neretko ispadne mnogo skuplje na duže staze.

VOLJA

Volja je faktor koji je osnovni poketač za sve što radimo. Od trenutka kada otvorimo oči do kad se pokrijemo pred san, volja nas vodi i gura u svakom momentu i sve što postižemo rezultat je nje same i naše borbe da se od nje ne rastajemo. Koliko puta pomislimo da odustanemo od nečega ili da se predamo, pa ipak guramo. Pogledajmo samo slučaj učenja jezika koji nekad iziskuje i godine. Princip jednog po jednog koraka je izuzetno efikasan ovde jer postavljajući ciljne stadijume, pomažemo sebi kroz osećaj ostvarenja i ispunjenja, a onda bez i da smo svesni, odjednom shvatimo da je cilj postignut, a naša volja postaje umnogostručena za neke nove pobede.

VREME

Najdragocenija stvar koju svako od nas ima jeste upravo vreme. Poseban je izazov izdvojiti ga i posvetiti nečemu. Ako uzmemo isti primer učenja jezika u Beogradu recimo, gradu koji je veliki i u kojem su jednaki izazovi gužva, čekanje prevoza ili parking, za svaku aktivnost bismo rekli da je potrebno odvojii pa i skoro duplo više vremena, na samu logistiku. Naravno, ovo je u slučaju da ne postoji rešenje u vidu recimo škole jezika u našem komšiluku. Kada donose odluke, ljudi više nego često posmatraju upravo ovaj faktor. Ali vreme ušteđeno samo na bazi ovoga, bez kvaliteta koji potvrđuje naš izbor, ume i da se izjalovi i da na kraju izgubimo više vremena no što smo uštedeli. Idealan spoj je zato recimo kurs jezika koji se odvija u nekoj renomiranoj i proverenoj školi stranih jezika upravo u blizini našeg doma, ili pak posla. Isto važi i za decu i školarce, pa zato mnogim roditeljima odgovara upravo ušteda vremena koju imaju kada se nastava odvija posle redovne nastave u školskim prostorijama.

FINANSIJE

Najskuplje se plaća pogrešno plasirano poverenje, u ekonomiji, pa i u životu. Ako stalno kupujemo ono najjeftinije, češće ga menjamo i sveukupno smo uvek na nečemu trenutnom, a ne trajnom, prolaznom umesto adekvatno plasiranom i usvojenom. Uvek smo na parfemu koji traje desetak minuta, pa ga češće prskamo i više trošimo, ili smo po datom primeru stalno na nekim časovima za obnavljanje, nesvesni da zapravo dosta toga nikada nismo ni naučili, pa lutamo tražeći što brže rešenje, jer imamo sve manje vremena, a i para i na kraju ono što smo tražili ni ne dobijemo, što će reći-sav trud uzalud.

Moramo, posebno u današnja vremena, zaista svesno ulagati u sebe, jer tek kada smo sebi najbitniji, kada su nam naši najbližnji najbitniji, možemo da se razvijamo i napredujemo i da uspevamo u svim svojim poduhvatima, jedan po jedan. Moramo se posvetiti trajnom uspehu, trajnoj sreći i pravim vrednostima. Kada to shvatimo i volja i vreme i novac postaju naši saveznici, a onda i sam uspeh stiže-brzo i lako.

Autor: M. G.O Autoru

Институт за стране језике је једна од најстаријих школа страних језика у Србији и у овом делу Европе. Институт је основан 1952. године, а званично је почео да ради 1953. године под називом Институт за фонетику, патологију говора и изучавање страних језика.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako do znanja brzo i lako

5 najvećih izazova učenja engleskog jezika

Kako uštedeti na uslugama sudskih tumača?!

Mađarski jezik – kratak pregled

Privatni časovi jezika

Zašto učiti nemački jezik?

Razlozi za pohađanje škola stranih jezika

Именице које означавају обућу

Префиксално-суфиксална творба глагола

Деминутивно-хипокористично значење речи

Аугментативно-пејоративно значење речи

Именичке сложенице са основом придева у првом делу II

Именичке сложенице са основом придева у првом делу I

Жаргонске речи настале суфиксалном творбом

Префиксално-суфиксална творба глагола