Koja skola stranih jezika je najbolja za Vas?

Napisao/la: vladimit

Ukupan broj reči: 646 | Datum: 10 09 2009 | komentari: 6Verzija za štampu

Preuzmi HTMLU poslednjih nekoliko godina rapidno je porastao broj skola stranih jezika u Beogradu koje reklamiraju kurseve engleskog, nemackog, italijanskog i drugih stranih jezika. U takvom moru raznoraznih ustanova cesto je veoma tesko odabrati skolu koja u sebi spaja ozbiljan rad, prijatnu atmosferu i povoljne cene. Slozicete se da je najbolje poslusati preporuku prijatelja i upisati kurs jezika u proverenoj, pouzdanoj skoli.
Medjutim, sta raditi ukoliko nemate nikoga ko bi Vam dao preporuku? Skolu stranih jezika nije tesko naci, okruzeni smo raznim reklamama, ulice su pune flajera, na svakoj banderi vise zalepljeni plakati…
U takvoj situaciji najbolje je ne zuriti i dobro se obavestiti pre nego sto donesete konacnu odluku. Evo par korisnih saveta:

Ne nasedajte na reklame u kojima vam nude cudo, tipa naucite engleski za 2 nedelje i slicno. Ko god bolje razmisli videce da je tako nesto nemoguce. Jezik je takva tvorevina da ga mozete uciti celog zivota, pa cak ni onda ne mozete reci da ste jezik u potpunosti naucili. Za 2, 3 nedelje tesko da se moze preci i jedan nivo poznavanja jezika, a kamoli nesto ozbiljnije, makar posvetili 10 sati ucenju dnevno.

Proverite da li je firma koja nudi kurseve jezika uopste registrovana za takvu delatnost. Po novom zakonu registrovane firme uglavno nose naziv Studio za ucenje stranih jezika.

Veoma je bitno i koji se program koristi u nastavi. Za nase prilike kao najbolji u ucenju engleskog pokazali su se New Headway, New English File (Oxford), Cutting Edge, Language to go (Longman) i jos par drugih udzbenika. Naravno, udzbenici se neprekidno usavrsavaju, tako da nije iskljuceno da ce se vremenom i drugi naslovi izboriti za svoje mesto u nastavi engleskog.

Trebalo bi da vam potencijalna skola omoguci bar jedan probni besplatni cas, kako bi ste se na licu mesta uverili u kvalitet nastave i sposobnosti predavaca da vas animira za ucenje jezika.

Pokazalo se da prijatna i opustena atmosfera umnogome uticu na polaznika da bolje savlada strani jezik. Izbegavajte skole cije su prostorije smestene po privatnim stanovima sa 2, 3 sobice pretvorene u ucionice. Ozbiljna skola stranih jezika mora da ima bar 5 pravih ucionica opremljenih velikom tablom, plejerom, TVom i drugim nastavnim sredstvima. Za skole stranih jezika dobra je ideja zakup ucionica u osnovnim i srednjim skolama ili drugim pogodnim ustanovama jer tako dobijaju odlicno opremljen prostor za najcesce manje novca, tako da i svoje cene mogu da prilagode buducim polaznicima.

Cena kursa je bitna, ali ne i presudna. Mnogi misle da visoka cena znaci i dobar kvalitet. Medjutim, najcesce i nije tako. Danas medju skolama jezika vlada velika konkurencija, tako da su manje skole cesto prinudjene da spuste cene kako bi privukle potencijalne djake, a pritom je kvalitet nastave isti, ako ne i bolji u odnosu na neke vece skole. U principu, cena na mesecnom nivou ne bi trebalo da bude ispod 2.000 din., a cesto nema razloga da bude veca od 2.500 din. jer dobro organizovane skole i sa takvim cenama mogu dobro da posluju. Proverite da li je u cenu ukljucen i udzbenik ili skripta, kao i CD, jer i cena nastavnog materijala nije uopste zanemarljiva.

Pozeljno je da u grupama bude najvise 8 polaznika, jer u tom slucaju svi ucenici dobijaju potrebnu paznju.

Uzimajuci u obzir sve navedeno, odabir uopste nije lak. Ne moze se nikad definitivno reci koja skola stranih jezika je najbolja, ali uvek postoji skola koja je najbolja za vas konkretno. Pored svih istaknutih kriterijuma, cesto ce kod vas prelomiti i neka sitnica, kao sto je lokacija skole, termini kurseva ili individualnih casova, popusti za pohadjanje vise kurseva stranih jezika u isto vreme i slicno.

Uvek postoji dobra sansa da cete napraviti los izbor, ali imajte u vidu da nikad nije kasno da se predomislite i probate u nekoj drugoj skoli. U krajnjoj liniji, skole stranih jezika postoje radi vas.O Autoru

V.Mitic

http://www.liber.co.rs

 

Izvor: http://www.kristali.rs/obrazovanje/jezici/koja-skola-stranih-jezika-je-najbolja-za-vas.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

12 11 2009 at 13:41, by Guest
Slazem se u svemu, ne nasedajte na reklamu, trazite probni cas ako nemate vec nekog da vam preporuci. Ja licno preporucujem Moqui za one koji su iz Beograda. Imaju interativne i individualne kurseve, gde vam se profesor potpuno posveti. Ne idite na kurseve gde su grupe od po 12-15 pa i vise ljudi. Samo je gubljenje vremena.

26 11 2009 at 14:22, by Guest
Ma sr**** je ta skola. Nikom ne preporucujem.

22 12 2010 at 0:23, by Guest
Kakva glupost! Ispade da Cambridge, MC Millan i slični kursevi nisu dobri; da vam je potrebno bar pet učionica da biste učili jezik; da naše državne škole imaju bolje opremljene učionice nego što neko može da opremi sobu u nekom stanu; da je u državnim školama prijatna i opuštena atmosfera; da ono što je skupo sigurno ne valja; da su vam za učenje jezika potrebni TV i player a ne kompjuter itd.
Interesantno je da ispod autora potpisana škola Liber.co.rs na čijem jadnom sajtu se vidi da je učionica opremljena ventilatorom umesto klimom; tablom umesto projektorom; kasetofonom umesto kompjuterom;
Ne izgleda li vam ova škola baš onakva kakva po autoru ne treba da bude?

30 03 2012 at 15:27, by Guest
Svima preporucujem Shephard Engish Language Center.Meni je tamo bilo fenomenalno.Grupe su 6-7 a profesorka je Amerikanka i odlicno prenosi znanje.A sto je jos vazno i cene su sasvim ok.

19 08 2012 at 9:52, by Guest
Preporucujem da pogledate sajt http://emanera.rs/ to je zaista najbolji nacin da se nauci jezik.

15 11 2012 at 6:19, by Guest
Pogledajte www.lngeducation.co.rs,
idem kod njih na engleski i sve preporuke, male su im grupe do 5, odlična profesorka, opuštena atmosfera, sve pohvale.Još članaka iz ove Kategorije

Kako do znanja brzo i lako

5 najvećih izazova učenja engleskog jezika

Kako uštedeti na uslugama sudskih tumača?!

Mađarski jezik – kratak pregled

Privatni časovi jezika

Zašto učiti nemački jezik?

Razlozi za pohađanje škola stranih jezika

Именице које означавају обућу

Префиксално-суфиксална творба глагола

Деминутивно-хипокористично значење речи

Аугментативно-пејоративно значење речи

Именичке сложенице са основом придева у првом делу II

Именичке сложенице са основом придева у првом делу I

Жаргонске речи настале суфиксалном творбом

Префиксално-суфиксална творба глагола