Par trikova koji će vam olakšati pisanje maturskog rada

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 524 | Datum: 13 02 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLNapisati dobar maturski rad nije lako. Da bi zadovoljio kriterijume profesora i bio dobro urađen, zahteva puno vremena provedenih ispred literature i kompjutera. Veliki broj ljudi piše maturske radove zato što im je to obaveza ili zbog veće ocene. Malo je onih koji to rade zbog sopstvene edukacije i proširivanje vidika. Pored znanja i informacija koje ćemo dobiti iz ove oblasti, naučićemo kako da se izražavamo, popravićemonašu veštinu pisanja. Prvu grešku koju možemonapraviti je da pomislimo da pišemo rad za profesora. Rad se ne piše za profesora jer je on već upoznat sa tematikom i problemima tog rada. Njega će najviše interesovati vaš stav i argumenti za određene probleme koje su u vezi sa tematikom. Pošto rad se ne piše za profesora to ne znači da ne treba koristiti stručne termine. Treba ih koristiti tamo gde su potrebne, ali ge ne treba trudite se da ih izbegnete i da objasnite stvari koje će drugim studentima, čitaocima biti jasne. Dakle rad pišemo za ostale studente, čitaoce i na kraju za sebe.

 

Dobar naslov će zaintersovati ljude da pročitaju naš rad. Trudite se da on bude popu „mini suknje“, da otkriva mnogo, ali da sakrije najbitnije. Ukoliko još više želimo da zainteresujemo čitaoce pre sadržaja možemo ubaciti neki apstarkt. Apstrakt treba da ima ulogu poput tizer za film . Posle ovoga ide sadržaj. Sadržaj se pravi već kod iščitavanja literature i pravljenje beleški. Tu se nazire prva struktura sadžaja. Kod bleženja pištiti svaku ideju koja vam prođe kroz glavu. U daljem procesu selekcije ideja lako ćete filtirati one koje su vam bitne.

 

Posle sadržaja treba da se nađe uvod. Od njega treba da krene i numerisanje strana. Uvog treba da bude kratak i sažet i da predstavi i uvede čitaoaca u sam rad. On je temlj svakog rada. Nakon uvoda nalazi se razrada. Ujedno i najveći deo seminraskog rada. On sadrži sve bitne informacije, rezulatate, i pokazatelje. U njemu celine kao i delovi u samim celinama trebaju da budu logično povezne jedne sa drugima. U zaključku daje se kratak osvrt na ceo maturski rad, rezultate i problematiku koja ga je pratila. U njemu ne treba uvoditi nove pretpostavke i rezulatet.

 

Maturski rad treba da bude unikatan. Da bude samostalan rad učenika. Ukoliko se koristite citati, odlomci iz literature, obavezno je referenciranje i pozivanje na iste autore. Tim se pridaje značaj njihovom naučnom radu i ograđujte sebe od preuzimanja tuđih zasluga.O Autoru

Autori članka su vlasnici sajta posvećenog pisanju seminarskim i maturskim radovima na adresi seminarskiradovi.rs

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Studentski programi ne prate vreme

Dovijanja Studenata Kroz Vreme

Fakultet Za Rad U Kiosku

Koliko Danas Vredi Diploma?

10 saveta ze efikasno učenje

Programi medicinskih škola

Seminarski Maturski Diplomski Radovi

Par trikova koji će vam olakšati pisanje maturskog rada

Interaktivne table VISION u nastavi

Ucionica-banka znanja na internetu

Škola 3D animacije i 3D arhitektonske vizuelizacije [sr]