5 zanimljivih predviđanja o evoluciji ljudi

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1099 | Datum: 8 09 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPredviđanja budućnosti su često veoma zabavna, ali postoje i ona koja svoja utemeljenja pronalaze u nauci. Iako na granici naučne fantastike, često su predviđanja budućnosti najbolji pokazatelj našeg razmišljanja o svetu u kome živimo i kakav svet zapravo želimo za sebe. U ovom tekstu ćemo vam prikazati nekoliko mogućih scenarija dalje evolucije čoveka.

1.      Monoetničnost

Ideja o tome da će u dalekoj budućnosti na planeti postojati samo jedna nacija nije nova, a dolazi iz naše potrebe da shvatimo društvenu dinamiku današnjeg sveta, njegovu multikulturalnost koja je u stalnom sukobu sa procesom globalizacije. Bez sumnje, ideja globalizacije sveta kao svoje kranje ishodište može imati upravo nestanak nacija, samim tim i nestanak pojma rase.

2.      Prosečna visina

Prosečna visina čoveka rapidno se uvećavala u poslednjih dvesta godina. Veruje se da je povećanje prosečne visine rezultat obilja hrane koje se u poslednja dva veka povećavalo i sa kojom je čovek unosio više hranjivih sastojaka neophodnih za rast. Pretpostavlja se, da će obilje i raznovrsnost hrane dovesti do daljeg povećanja prosečne visine ljudi. Glavna nepoznanica je, koliko će naši naslednici u dalekoj budućnosti zapravo biti visoki.

3.      Funkcije mozga

Razvoj tehnologije već odavno menja način na koji se razvija i funkcioniše ljudsko mišljenje i memorija. Ljudski mozak, adaptirajući se na mnoštvo informacija i tehnologije koja nas okružuje, sve više je fokusiran na pamćenje mesta na kome je nešto pohranjeno, nego što pamti same informacije i podatke. Pretpostavlja se, da će u budućnosti naš mozak biti sve više okrenut povećanju efikasnosti na uštrb ljudske memorije.

4.      Manji zubi

Mnogi naučnici veruju da će prva veća promena na ljudskom telu biti nestanak umnjaka. Ovi zubi su već dugo unazad bez ikakve funkcije za čoveka, a mnogi se i danas odlučuju za stomatološku intervenciju vađenja ovih zuba. Pored ove promene, jedna od očekivanih je i smanjenje veličine naših zuba. Ovakvo predviđanje se oslanja na činjenicu da je kroz evoluciju, smanjenje zuba, jedna od dominantnijih promena na ljudima. Primera radi, današnji zubi su upola manji od onih koje su ljudi imali pre 100.000 godina. Ovakva promena će svakako dovesti  i do promena u stomatologiji, kao i do promena u estetskoj stomatologiji, jer će se ljudske potrebe kao i moda, menjati.

5.      Promene u veličini lobanje

 

Ako govorimo o promeni veličine lobanje, moramo reći da postoje dve škole koje različito gledaju na razvoj ljudske lobanje u budućnosti. Mnogi naučnici su pobornici ideje o manjoj lobanji, smatraju da čovekovo telo nije predoređeno za veću lobanju. Naime, novorođenče uglavnom uvek ima nešto veću glavu, te bi povećanje glave kod čoveka kao vrste, rađanje učinilo nemogućim. Uvećanje glave moglo bi dovoditi i do smrti majke. Iz tog razloga, najveći broj naučnika smtra da je izvesnije da do promene u veličini glave neće doći.O Autoru

Stomatološka ordinacija Beo Smile Design se nalazi u uskom centru Beograda i osnovana je 1984. godine. Naša ordinacija je opremljena najsavremenijom opremom iz oblasti stomatologije, a što je još važnije okuplja stomatologe koji obavljaju usko specijalizovane segmente u postupcima lečenja i izrade zubne nadoknade.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

5 zanimljivih predviđanja o evoluciji ljudi