Štampanje i koričenje seminarskih radova

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 695 | Datum: 12 09 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPisanje seminarskih radova na fakultetu se podrazumeva. Zahvaljujući Bolonjskoj deklaraciji, izrada seminarskih radova se sve češće traži od studenata kako bi položili određeni ispit.

Opšte informacije

Većina štamparija, knjigoveznica, fotokopirnica i sl. seminarske radove uglavnom koriči mekim PVC koricama povezanim plastičnom spiralom. Korice mogu biti providne ili u nekoj bleđoj ili intenzivnijoj boji. Unutrašnje strane seminarskog rada se štampaju crno-bele ili u boji, u zavisnosti od potreba studenta. Papir koji se koristi za unutrašnje strane je najčešće 80 gr. ofsetni. Rok izrade seminarskog rada je nekoliko sati do dan, dva. U poslednje vreme, većina štamparija pruža mogućnost primanja radova e-mailom i slanja gotovih radova brzom poštom na željenu adresu.

Vrste koričenja seminarskih radova

Dobro opremljene štamparije će vam ponuditi više različitih vrsta koričenja i izbor boja folija. Vrste koričenja su različite i svaka od njih se razlikuje po nekim svojim karakteristikama.

Spiralno koričenje

Najčešće korišćena vrsta koričenja seminarskih radova je koričenje spiralom. Spirala je prvi izbor za dokumenta koja se često koriste. Omogućuje povezivanje do 500 strana, kao i lako otvaranje i listanje. Za one koji žele više, postoji čitav niz korica koje se u štamparijama mogu dobiti uz doplatu i pomoću kojih je moguće postići određeni, specifični izgled dokumenta. Spiralno koričenje se ne preporučuje za diplomske radove i doktorske radove za koje je karakterističan tvrdi povez.

Koričenje plastičnom spiralom

Koričenje plastičnom spiralom je ekonomično, brzo realizovano i efektno. Najraspostranjenije koričenje kod nas i u svetu je upravo ovo koričenje. Povezivanje plastičnom spiralom najviše koriste studenti jer je takva vrsta poveza pogodna za lako listanje pa je time i pogodna za lako učenje. Dobro je to što se materijal može relativno lako raskoričiti, izmeniti po potrebi i potom ponovo ukoričiti. Na ovaj način je moguće povezati do 450 listova, i to po kraćoj ili dužoj ivici A4 formata ili po kraćoj ivici A3 formata. Ovako ukoričen seminarskir rad se može otvarati i do 180˚.

Koričenje žičanom spiralom

Žičano koričenje je kvalitetnije i dugotrajnije od drugih vrsta koričenja. Materijal ukoričen žičanom spiralom može se rotirati za gotovo punih 360˚. Žicom u koraku 3:1 je moguće ukoričiti do 120 listova, dok je žicom u koraku 2:1 moguće ukoričiti do 280 listova. Ovo je efektan i izdržljiv povez, predviđen za uslove gde se traži određen prestižan izgled.

Koričenje pravom spiralom

Tzv. “American style” je praktičan povez jedinstvenog izgleda koji daje veliku fleksibilnost uvezanom materijalu. Listovi se mogu okretati za 360 stepeni. Ovom metodom je moguće povezati do 250 listova. Ona predstavlja idealan povez za one koji traže praktičnost i originalnost.

Termopovez

Termopovez moderan i elegantan vid povezivanja radova. Više grupa dokumenata povezanih na ovaj način mogu se odlagati jedan uz drugog. Moguće je odabrati boje i vrste fascikli. Ovom metodom je moguće uvezati do 540 listova i to isključivo A4 formata po dužoj ivici. Ovo je elegantan način povezivanja, idealan za razne seminarske radove. O Autoru

Bavimo se izradom seminarskih i diplomskih radova. Posetite nas!

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Na koje sve načine studenti prepisuju na ispitima?

Tehnička podrška za prezentaciju

Štampanje i koričenje seminarskih radova