Tehnička podrška za prezentaciju

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 845 | Datum: 13 09 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLMikrofon

Mikrofon je obavezan deo opreme ukoliko prezentaciju vršite u velikim prostorijama i/ili pred velikim brojem slušaoca. Najpraktičniji bežični mikrofon koji će vam omogućiti slobodno kretanje i lakše korišćenje ostale opreme. Prilikom planiranja i pripreme tehničke opreme, posebnu pažnju obratite na ove stvari:

- Jačina zvuka treba da bude proporcionalna veličini prostorije. I slušaocima u zadnjem redu razglas mora biti dovoljno jak kako bi vas čuli i slušaocima u prvom redu ne treba biti preglasno.

- Nije dobro ukoliko mikrofon proizvodi šumove. Zbog toga ga proverite na vreme.

- Testirajte na vreme i definišite adekvatnu udaljenost između vaših usta i mikrofona.

Kreda i tabla

Tabla se sve ređe koristi. Ona je fiksno sredstvo za prezentaciju i može se koristiti za prezentovanje teksta ili nekih prostijih prikaza. Zbog toga je tablu najbolje koristiti kao pomoćno sredstvo na kojem ćete dodatno objasniti ono što je predstavljeno na prezentaciji. Osim klasične table, u upotrebi su i mobilne table od papira. Samolepljive listove papira sa table možete postaviti i na zid prostorije poput velikih listova. Pri korišćenju krede i table obezbedite dovoljan broj kreda i flomastera kako se ne bi desilo da vam nestanu. Takođe, možete ih nabaviti u različitim bojama kako bi različite stvari, npr. bitne i manje bitne stvari, naglašavali različitim bojama.

Grafoskop

Grafoskop vam omogućava projekciju slika i teksta sa prezentacionih folija na zid ili projekcijsko platno. Određeno vreme treba uložiti u pripremanje folija. Ovde obratite pažnju na vizuelni utisak i vidljivosti i čitkosti teksta na zidu. Pre prezentacije, folije poređajte po njihovom redosledu. Ovo će vam mnogo olakšati posao jer ćete u suprotnom dosta koncentracije i vremena u toku prezentacije utrošiti na pronalaženje sledeće folije.  

Projektor

Projektor vam omogućava realizaciju multimedijalnih prezentacija. Takve prezentacije su  sastavljene od teskta, slika, animacija i zvukova. Ona se naravno prikazuje sa računara. Prednost korišćenja projektora se ogleda u mogućnosti kombinovanja govora s nekoliko medija, a time i mogućnost promene ritma prezentacije. Ovo je pogotovo bitno zbog održavanje konstantne pažnje slušaocima. Prilikom upotrebe projektora obavezno proverite da:

 

  • se prezentacija pokreće sa računara;
  • se na zidu ili platnu ne stvaraju izobličene fotografije i grafikoni;
  • vi mogu jasno videti sadržaj (možete i zamračiti prostoriju);
  • ako prezentacija sadrže odrežene zvukove, da zvučnici ispravno rade.

 

Ukoliko niste tatični i prija vam da se krećete tokom držanja rpezentacije, nabavite daljinski za menjanje slajdova na prezentaciji kako ne biste svaki put morali da pritiskate tastere na tastaturi. Takođe, ukoliko vam tako odgovara, možete se s nekim iz svog tima dogovoriti da na vaš znak menja slajdove.

Pokazivač (laser)

 

Prilikom korišćenja nekih od gore navedenih uređaja, može vam se desi potreba da naglasite pojedine stvari iz prezentacije. Na najbolji način vam u ovome može pomoći laser sa crvenom tačkom. Ako ste tremaroš, ovo sredstvo vam ne preporučujemo jer će vam u tom slučaju ruke drhtate, pa samim tim i pokazivač.O Autoru

SD grupa se bavi izradomom Power Point prezentacija. Posetite naš sajt za više informacija!

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Na koje sve načine studenti prepisuju na ispitima?

Tehnička podrška za prezentaciju

Štampanje i koričenje seminarskih radova