Zivotno osiguranje - osnovne informacije

Napisao/la: zalex

Ukupan broj reči: 792 | Datum: 31 07 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZivotna osiguranja?

Mnogi od nas se zapitaju sta to zapravo znaci? Izraz je nastao od loseg engleskog prevoda dve reci “Life insurance” sto bi se pre moglo prevesti kao “Zivotna sigurnost”. Elem, u Srbiji kad neko cuje izraz “Zivotno osiguranje” obicno pomisli na najgore: smrt. A da li je to bas tako?

Manji broj ljudi zna sta stvarno znaci zivotno osiguranje i koliko ono vredi. Svi se mozemo sloziti da nista ne moze osigurati zivot (onda pojam “zivotno osiguranje” zvuci glupo) ali takodje svi se mozemo sloziti da novac u slamarici ili banci ili nekom drugom vidu ulaganja moze doneti sigurniju zivotnu egzistenciju. Stoga pojam “zivotna sigurnost” zvuci daleko prihvatljivije od “zivotno osiguranje”.

Ali, da se vratimo na temu. Sta zivotno osiguranje donosi?

Zivotno osiguranje je vid dobrovoljne stednje osiguranika ili ugovaraca osiguranja, koji se po isteku trajanja perioda osiguranja ili po nastanku osiguranog slucaja, isplacuje korisniku osiguranja. U zavisnosti od ugovorenog vida osiguranja, dogovorenih dodatnih paketa i sl. korisniku osiguranja se nakon zavrsenog perioda trajanja osiguranja isplacuje odgovarajuci iznos uvecan za odgovarajuci procenat zarade osiguravajuce kuce.

Sta to znaci?

Uzmimo za primer jedan klasican paket kakve nude razne osiguravajuce kuce kod nas, kao sto je recimo Grawe, Wiener, Uniqa, Merkur, Delta Generali...

Ugovarac osiguranja (koji ne mora biti i osiguranik, odnosno lice za koje se vrsi osiguranje) uplacuje redovne premije osiguranja (premije su ugovoreni iznosi na godisnjem, polugodisnjem, kvartalnom ili mesecnom periodu) u toku perioda koji je ugovoren. U zavisnosti od starosti osiguranika (lica koje se osigurava), duzini trajanja ugovora o osiguranju i visini godisnje premije, izracunava se “Osigurana suma”.

Pri isteku trajanja osiguranja, isplacuje se “Osigurana suma” uvecana za dobit Osiguravajuceg drustva u periodu trajanja osiguranja. Isplata se vrsi po dogovoru sa korisnikom osiguranja (to je lice koje prima isplatu, moze biti osiguranik, ugovarac osiguranja ili trece lice, npr. supruznik, deca…) u celosti ili kao renta ili delimicna isplata i ostatak kao renta. Renta moze biti oderedjena vremenski i neodredjena, tj. dozivotna.

Ovde se vracamo na termin osigurane sume. Za slucaj onog najgoreg, kao sto je prirodna ili iznenadna smrt, stupa na snagu mehanizam zastite osiguranika i (verovatno) njegovih najmilijih, kao sto su supruznik, deca, rodjaci…

U slucaju prirodne smrti koja je nastupila pre isteka trajanja osiguranja, bez obzira na broj uplacenih premija, korisniku osiguranja se isplacuje OSIGURANA SUMA uvecana za dobit ostvarenu do tada. U slucaju iznenadne smrti usled nesrece, u zavisnosti od Osiguravajuceg drustva i paketa osiguranja, negde se isplacuje i dvostruka osigurana suma uvecana za dobit.

Dakle, ne moze se osigurati zivot, ali mogu najmiliji!

Uz klasican paket zivotnog osiguranja mogu se zakljuciti i dodatni paketi za slucaj povrede, nezgode, bolnickog lecenja i sl. u zavisnosti od vrste osiguranja.

Ukoliko ste zainteresovani, za vise informacija ili eventualno za zakljucivanje Ugovora o zivotnom osiguranju, javite mi se na 065/22-88-788, izaci cu Vam u susret i izvrsiti prezentaciju razlicitih paketa osiguranja. Posedujem Ovlascenje Narodne banke Srbije za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju.

Ukoliko zelite, mozete poslati pitanja i na email aleksandar@zlatic.com.

Aleksandar Zlatic, zastupnik u osiguranju

 O Autoru

Zastupnik u osiguranju, bavim se osiguranjima vec 5 godina i radim sve vrste zivotnih i nezivotnih osiguranja. Posedujem ovlascenje Narodne banke Srbije za poslove zastupanja u osiguranju.

Vodim blog http://blog.zlatic.com.

Izvor: http://www.kristali.rs/profile/zalex-16.html

Ocena: 5.0

Komentari

6 12 2011 at 12:12, by Guest
Odlican tekst. Sve informacije o zivotnom osiguranju mozete pronaci na portalu zivotno osiguranjeJoš članaka iz ove Kategorije

Zivotno osiguranje - osnovne informacije