Cveće Kao Dekoracija Terase

Dekoracija terase, praktično je nezamisliva bez upotrebe cveća ili barem cvetnih motiva. Cveće čini ambijent prijatnijim ali i sama delotvornost biljaka čini ambijent zdravijim, tako da ga na terasi ili balkonu treba imati koliko iz estetskih toliko i iz praktičnih razloga.

Naime, cveće zadržava gradsku prašinu i štiti terasu svojim listovima jednako kao neka vrsta filtera. Ujedno u toku dana cveće prečišćuje vazduh upijajući štetne materije. Pored toga što će vazduh učiniti zdravijim, čistijim i prijatnijim, odnosno mirisnim, cveće će napraviti izuzetnu hladovinu na terasi, naročito ukoliko se tako poređa da u vidu zavese odnosno zaklona štiti od direktnih sunčevih zraka.

Upravo iz ovih razloga, dobro je da svoju terasu oplemenite makar jednom povećom biljkom ili sa više saksija manjih biljaka. U zavisnosti od toga kakve uslove biljci za život pruža vaša terasa i koliko vremena imate za odžavanje odnosno negu cveća možete se odlučiti za neku vrstu fikusa, paprata, juke, palme ili za božićno drvo, ljiljane, petunije, begonije, turski karanfil, amarilis, hibiskus, patulčjaste ruže, kale. Naravno, treba da odaberete cveće koje će se vama svideti, čiji će vam miris prijati i koje će dobro podneti uslove koje će imati u vasem domu odnosno na terasi.

Ako imate više biljaka na terasi, potrudite se da kompletirate saksije u kojima će se biljke naći. Bilo da se odlučite za plastične, zemljane, staklene ili metalne posude potrudite se da ih odaberete tako da budu u skladnim bojama ili oblicima kako bi objedinile prostor i stvorile vizuelno lepši utisak. Ukoliko želite da imate zanimljive posude za cveće, iskoristite ćupove, metalne kante za zalivanje u jarkoj boji, stare porculanske činije koje ste sami oslikali. Ako pak već imate različite saksije i ne biste baš da ih sve menjate napravite od platna ili ukrasnog papira jednake omote za sve saksije. 

Dakle puno je razloga da svoje terase oplemenite biljkama širokih listova ili guto poređanim sinijim sadnicama jer ćete upravo na taj način učiniti terasu vizuelno prijatnijom i oazom svežine. Cveće će zasigurno ulepšati boravak na terasi čineći je prijatijom i ugodnijom za sva čula. Uz malo kreativnih ideja, dekoracija terase biće zanimljiv zadatak, a usput ćete stvoriti sebi kutak za uživanje.About the Author

Više ideja o dekoraciji terase potražite na sajtu Kućne Čarolije.