Kako urediti mali stan

U današnje vreme, kada se sa pravom može reći da je obezbeđivanje i rešavanje stambenog pitanja, ustvari rešavanje jedno od najvećih životnih pitanja, malo ko se može pohvaliti da ima dovoljno životnog prostora. Zato ćemo se u ovom tekstu malo pozabaviti uređenjem životnih prostora nešto manje kvadrature.

Uređenje stana , posebno ukoliko ga treba urediti da bude funkcionalan i estetski prikladan, a da sa druge strane imamo na raspolaganju mali broj kvadratnih metara, može predstavljati pravi izazov. Obično uvek zafali po neki kvadrat, bilo da je reč o dnevnoj sobi, suviše uskoj kuhinji, malom kupatilu, ili nedovoljno velikoj spavaćoj sobi. Zato se kvalitetne arhitekte i dizajneri ovog posla prihvataju sa onom strašću, sa kojom matematičari rešavaju matematičke zadatke, ili programeri rešavaju svoje provbleme. Produkt rada na kraju treba da bude prijatan ambijent, funkcionalno uređen prostor gde ne samo svaka prostorija, već i svaki komad nameštaja, a ne retko i svaki detalj u enterijeru ima neku svoju funkciju i ulogu.

Uloga nameštaja

Prilikom uređenja malih stanova jako je bitna uloga nameštaja. Funkcionalan nameštaj može biti taj koji će omogućiti komforan život i u stanovima male kvadratusre. Rasklapajući ili još bolje zidni kreveti različitih kreacija, funkcionalni stolovi kojima je nakon porodičnog ručka jednim potezom, preklapanjem ili zaokretom, moguće smanjiti površinu koju zauzimaju za pola, klizni plakari, klub stolići koji su ujedno i mesta za odlaganje knjiga, novina i sličnih stvari, funkcionalni ormari i police i drugi komadi nameštaja zaista mogu olakšati život u malom prostoru. Bitno je da se nameštaj ili izrađuje ili bira baš prema prostoru koji se uređuje, i tako će dobiti najbolju funkciju.

Uloga boja

Prilikom uređenja malog enterijera, poželjno je koristiti što jednostavnije boje. Svko šarenilo može vizuelno umanjiti i onako mali prostor.

Uloga svetlosti

U male prostore treba pustiti svetlo, i time ih vizuelno uvećati. Poželjni detalji u ovakvim enterijerima su staklene lampe koje će vizuelno proširiti prostoriju.

Uloga ogledala

Za ogledala možemo reći da su pravo blago prilikom uređenja malih prostora. Ukoliko ih postavimo na pravo mesto, ona mogu značajno vizuelno uvećati prostor i dati novu notu enterijeru. Ukoliko se pak sa izborom mesta i veličine ogledala napravi greška, to može imati posledice po izgled enterijera samog stana.

 

Ovde smo se osvrnuli na neke osnovne principe prilikom uređenja enterijera koji imaju malu kvadraturu. U nekom od narednih tekstova pozabavićemo se uređenjem pojedinih prostorija u stanu sa malom kvadraturom, kao na primer kako urediti usku kuhinju, malo kupatilo, ili pak vizuelno proširiti dnevnu sobu.About the Author

Autori teksta su arhitekte sa portala Enterijer Stana.

Na portalu možete pronaći sve ono što je potrebno za Vaš enterijer i uredjenje stana , od saveta i tekstova arhitekata, do firmi koje Vam mogu uraditi projekte, izvesti sve neophodne radove, ili gde možete kupiti sve ono što je potrebno za Vaš životni prostor.