Proširene vene i njihovo lečenje

Proširene vene ili variksi su nepravilno izdužene vene kod kojih su oslabili venski zideovi, te je zbog toga došlo do njihovog širenja na površini tela. Najčešće se javljaju kod žena, mada i muškarci vrlo često oboljevaju od ove bolesti. Preko 55 procenata populacije iznad 50 godina ima neki od oblika ovog oboljenja.

 

Uzroci nastka

Uzroci nastanka prosirenih vena su raznoliki i mozemo reci da od ove bolesti mogu oboleti najrazličitiji slojevi društva. Bolest se vrlo često javlja u trudnoći, i kod osoba sa povišenim brojem koligrama iz razloga pritiska na venske zidove usled povećanja telesne mase. Takođe, možemo reći da bolest ima nasledni karakter, jer je slabost venskih zidova nasledna. Od bolesti proširenih vena češće od drugih oboljevaju hirurzi, mesari, kasiri, konobari, odnosno lica čija je profesija vezana za stajanje.

 

Načini lečenja

Lečenje proširenih vena može da bude dvojako, tj može se podeliti na hirurško i nehirurško lečenje.

Nehirurško lečenje se primenjuje kod stadijuma bolesti koji nisu u poodmakloj fazi, i kod kojih ono može dati adekvatne rezultate.  U nehirurško lečenje spadaju terapije medikamentima, konzervativne terapije ( odmaranje nogu, šetanje, nošenje elastičnog zavoja i sl.)

Kod hirurškog lečenja proširena vena se odstranjuje, i ono daje dosta bolje zdravstvene i estetske rezultate. Postoji više metoda hirurškog lečenja, koje ćemo ovde navesti, a u narednim tekstovima ćemo ih malo podrobnije opisati.

 

Metode hirurškog lečenja su klasična operacija, operacija laserom, operacija radio talasima i najmodernija metoda operacija vodenom parom. 

Operacija vodenom parom se izvodi u svga nekoliko zemalja evrope, među kojima se nalazi i Srbija.

 

Više informacija o ovoj metodi kao i ostalim hirurškim metodama ćemo dati u nekom od narednih tekstova, a do tada dosta toga o proširenim venama i metodama njihovog lečenja možete pročitati na sajtu www.operacijavena.com na koji vode dva linka iz teksta. Na sajtu takođe možete i postaviti sva pitanja koja vas interesuju u vezi lečenja i operacije vena.About the Author

Autor teksta je hirurg Poliklinike Dr Drašković u kojoj se kao jedinoj klinici na Balkanu i jednoj od retkih u Evropi izvodi operacija vena vodenom parom. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete ih postaviti kroz kontakt formu na sajtu.