Fire & ice (Amiga)

 

fire and ice - naslovni ekran

U ovoj jako simpatičnoj i zabavnoj igri ste u ulozi Cool Coyote-a, polarnog vuka, koji treba da prođe razne avanture da bi se ponovo vratio u svoje okruženje. Igra nema neku jasnu poruku ali se otprilike o tome radi. 

A500 verzija

Cilj svakog nivoa je da pronađete izlazna vrata. Za to je potreban ključ, koji se sastoji iz delova. Kako ćete “sastaviti” ključ? Lepo: ubijeni protivnici ostavljaju te deliće koje vi samo pokupite. U nekim nivoima više različitih monstruma ostavljeju duplikate delova, dok u nekim nivoima morate da se vratite i ubijete sve monstrume kako biste pronašli deo koji vam nedostaje. Protivnike ubijate tako što ih zaledite (Coyote izbacuje ledene kuglice kada pucate) a zatim ih jednostavno dodirom “raspršite” u paramparčad. Naravno, to treba da učinite u narednih par sekundi dok se ne odlede. Na većini nivoa ćete nalaziti vašeg najvernijeg pomagača: malog slatkog psića koji takođe gađa protivnike ledenim kuglicama.

verzija za A500

Od pomoći u ovoj avanturi će vam, naravno, biti potrebna neka poboljšanja: neke pokupite sa zemlje ali se ona uglavnom nalaze u lebdećim oblačićima. Pucajte u oblak, dodajte mu naboj i on će početi da izbacuje poboljšanja. Samo patite da ne preterate, jer će početi da grmi! Poboljšanja ima raznih: od kugli koje eksplodiraju na više manjih ledenih kuglica pa do “specijalnog laveža” od koje se monstrumima lede kosti :)

Amiga CD32 verzija

Uopšte, igra je veoma dobro dizajnirana i “upakovana”. Tokom cele igre u dnu ekrana vidite “svoj put”: dokle ste stigli sa igrom i šta vaš još čeka. Ima 6 svetova od kojih svaki ima uglavnom po 4 nivoa, a neki i manje. Pre svakog nivoa vam se prikaže njegova mapa, koja je, doduše, slabo pregledna. Igra poseduje retko prelepu grafiku u to doba na Amigi. Sve je neverovatno glatko (osećete se kao da lebdite sa Kojotom) i precizno urađeno. Boje su veoma šarolike a efekat sa više slojeva (parallax scrolling) u ovoj igri dolazi do maksimalnog izražaja i zaista prelepo deluje. Igra nije nešto naročito teška ali je potrebno strpljenje da se savlada velika preciznost: u početku ćete se često okliznuti i padati sa platformi na veoma mali pokret džojstika. Ali, to samo ide u prilog koliko je igra precizna. Često u nivoima imate po neki tajni prolaz kroz koji brže stignete do cilja dok u nekim nivoima možete da se “zaglavite”. Naletećete i na nekoliko “glavnih” monstruma koji ne moraju uvek da budu na poslednjem nivou sveta.

mapa pre svakog nivoa

Igra je dobila nekoliko nagrada u stranim časopisima ali to ne mora ništa da znači. Mnogima se igra nije svidela dok ista igra u meni budi pravo dete :)

Christmas special edition

Igra ne spada u sam vrh video igara ali je vredi odigrati. Izašla je i u verziji za Amigu CD32 (veoma malo grafički poboljšana), kao i za Atari i PC. 

Platforma: Amiga (A500/CD32)

Razvoni tim:  Graftgold

Izdavač: Renegade

Godina: 1992. (A500)/1994 (CD32)

Žanr: 2D platformska/pucačka (horizontalni scroll)

Igrača: 1

Broj disketa: 2

Ostale platforme: Atari ST/PC

 About the Author

Nadam se da ste uživali čitajući ovaj članak. Pročitajte još zanimljivih recenzija a možete se pretplatiti i na nove članke

Izvor: http://www.kristali.rs/profile/newmystic-13.html