Dizajn dobrog portfolio sajta

Nebitno da li ste profesionalni dizajner, fotograf, umjetnik ili zanatlija, dobar portoflio sajt je ono što vas sigruno predstaviti u najboljem svjetlu. Zbog toga vam donosimo neke natuknice koje će vam siurno pomoći da napravite dobar portfolio sajt ili da, ukoliko tražite profesionalnu uslugu, znate šta tačno treba da tražite.

Portfolio sajt treba naglasiti ono što radite

Ovo je vjerovatno najvažnije pravilo kada je u pitanju dizajn portfolio sajta. Pored esteskog elemta koji nije zanemarljiv, dizajn portofolio sajta mora biti povezan sa vašim zanimanjem i jasno naglašavati vaš rad. Ukoliko to ne postiže neće vam pomoći u poslu, a to je već veći problem.

Portfolio sajt mora imati jednostavnu navigaciju

Navigacija kod svih sajtova, a tako i kod portofolio sajtova mora biti jednostavna i jasna. Ne  želite zbuniti korisnike. Držite se tzv pravila od 3 klika. Korisnik sa bilo kojeg dijela vašeg sajta u samo tri klika mora doći tamo gdje želi.  Kada je u pitanju portfolio sajt reference i kontakt podaci moraju biti dobro usklađeni i do njih se mora lako doći.

Pobrinite se da vas klijenti sa lakoćom kontaktiraju

Toliko portfolia smo vidjeli gdje je gotovo nemoguće pronaći kontakt podatke od osobe. Stoga, obratite pažnju na to da vaši kontakt podaci budu istaknuti i da sadrže sve ono što je potrebno, od email adrese, telefonskog broja i adrese sve mora biti jasno istaknuto na vidljivom mjestu.

Impresum – ili o nama – o meni

Vaš porfolio sajt prodaje vas. Zbog toga je potrebno da na vašem sajtu bude i dio koji govori o vama i onome što vas odvaja od konkurencije. Tih podataka ne treba biti niti premalo niti previše. Umjerenost je i ovdje vaš najbolji prijatelj.

Portfolio sajt mora da odgovara ciljnoj grupi

Ako je su vaša ciljna grupa banke i potencijalni investitori, naravno da ćete te u dizajnu biti dosta konzervatitvni. Ako ciljate recimo na neke koji već imaju osjećaj za umjetnost i dizajn, kreativnost, uskladićete se prema njihovom ukusu. Potencijalni klijenti moraju se osjećati ugodno dok su na vašem sajtu.

Portfolio sajt treba redovno osvježavati novim sadržajem

Koristite neki popularn CMS kako bi sa lakoćom dodavali nov sadržaj i osvježavali svoj sajt. Želite da dodate svoje nove radove bez toga da potrošite pola dana na dizajn nove stranice.

Portfolio sajt treba prezentovati samo vaš najbolji sadržaj

Ne želite svoj portfolio pretrpati sa svakim mogućim radom koji ste ikada izveli. Odaberite samo najbolje od onoga što ste radili. Ostatak jednostavno odstranite jer vam i ne treba.

Porfolio sajt treba da sadrži i preporuke vaših sretnih klijenata

Ovo je jako teško dobiti jer većina vaših klijenata će vam uvijek reći kako nema vremena ili ćete naprosto dugo čekati na odgovor od njih. Stoga, iskoristite sve vaše socijalne vještine kako bi izvukli maksimum od njih.  Stavite stvarne ocjene korisnika jer će one sigurno djelovati uvjerljivo na vaše buduće klijente.

Socijalizujte svoj porfolio

Uključite linkove sa raznih socijalnih mreže, ali samo pod uslovom da su oni profesionalni. Stoga, ako već niste otvorite facebook profil, stranicu, twiter, LinedIn i sl.

Obezbijedite rezime koji se može „skinuti“

Ponekada klijentima je potrebno malo više vremena da se odluče. Pobrinite se da rezime koji napravite bude profesionalan, završen ali i kreativno dizajniran. Evo pogledajte kako su oni napravili rezime.

Na kraju nam je ostalo da vam samo poželimo dosta sreće sa vašim porfoliom i da na osnovu njega ostvarite i svoje prve online pogodbe i prodaje. Ukoliko niste sami dizajner, a treba vam profesionalno urađen porfolio preporučujemo vam ovaj dizajn studio.

 About the Author

Entuzijasta, optimista koji slobodno vrijeme provodi pišući tekstove za razne blogove.