Hemoroidi su bolest današnjice

Hemoroidalna bolest je bolest koja spada u nekoliko bolesti za koje možemo slobodno reći da predstavljaju najzastupljenije bolesti današnjice. Neke analize i istraživanja kažu da od ove jako neprijatne bolesti boluje preko 50 procenata odraslog, i što je još važno reći radno sposobnog stanovništva. Baš iz tog razloga, kao i iz razloga neprijatnosti same bolesti lečenje hemoroida sve više dobija na značaju, a kao najefektniji vid lečenja javlja se njeno hirurško lečenje, tj operacija hemoroida

Sta su to hemoroidi

Po svojoj strukturi hemoroidi predstavljaju prosirene vene, koje se nalaze ispod debelog creva u rektumu. Nalaze se na spoju arterija i vena, koji je u stadijumu bolesti stalno otvoren što dovodi do povećanja pritiska u venama, te njihovog proširivanja i prokrvavljivanja. Izgledaju kao mali čvorići, i po mestu na kom se nalaze dele se na spoljašnje i unutrašnje. Po stadijumu u kome se nalaze dele se hemoroide prvog do četvrtog stepena. u zavisnosti od stadijuma bolesti definišu se i načini njihovog lečenja koji će dati najbolje rezultate. 

Ko ih dobija i zašto?

Ova bolest je jedna od najrasprostranjenijih bolesti današnjice. Kako su hemoroidi po svojoj strukturi ustvari proširene vene, riziku od oboljevanja su izložene osobe sa proširenim venama, kao i sa problemima sa slabosti venskih zidova. Uspravan hod koji karakteriše ljude dovodi do povećanja pritiska u rektumu, što može uzrokovati pojavi hemoroida. Riziku od oboljevanja takođe su izložene trudnice kao i gojazne osobe. Nedovoljna fizička aktivnost, neredovna stolica kao i konzumiranje ljute i suviše začinjene hrane mogu biti uzročnici bolesti. Nastanku bolesti mogu dati doprinos i klima, posao koji radimo, poremećeno stanje hormona i razni drugi faktori.

 

Lečenje hemoroidalne bolesti

Lecenje hemoroida se moze odvijati operativnim i neoperativnim metodama. Hemoroidi blažih stadijuma bolesti ( prvi i eventualno drugi ) se mogu lečiti neoperativnim metodama u koje spadaju korigovanje ishrane, lečenje melemima i biljnim preparatima, medikamentima kao i sklerozantna terapija. Međutim kod razvijene bolesti, tj hemoroida drugog do četvrtog stadijuma neoperativno lečenje ne daje odgovarajuće metode, tako da se mora pribeći hirurškom lečenju. Postoji nekoliko metoda za njihovo hirurško odstranjivanje, ali ćemo nešto detaljnije o njima pisati u nekom od narednih tekstova. Ovde ćemo samo napomenuti da je najsavremniji način njihovog uklanjanja thd metod operacije.About the Author

Autor teksta je hirurg Poliklinike Dr Drašković u kojoj se kao jednoj od retkih klinika na Balkanu izvodi operacija hemoroida thd metodom. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete ih postaviti kroz kontakt formu na sajtu.