Boje u enterijeru

Boje u enterijeru

Pri uredjenju svakog enterijera vrlo veliku ulogu i značaj imaju boje. One su te koje nas inspirišu, koje svakom prostoru mogu dati poseban izgled ( bilo da je šaren, veseo, razigran, rustični ) ili pak ukoliko se nepravilno upotrebe mogu naružiti enterijer i učiniti da se ukućani u njemu osećaju nesrećno.

 

Zato sa odabiru boja za uredjenje enterijera treba pristupiti pažljivo, vodeći računa o strukturi enterijera, uklapanju boja, i to ne samo boja zidova i podova, već o uskladjivanju sa stolarijom, nameštajem, dvorišnom okolinom ( ovde pre svega mislimo na boje i izgled fasada ).

 

Kako izabrati boju ?

 

Izbor boje se uskladjuje sa samim željama investitora, odnosno osoba koje stanuju u enterijeru. Pri izboru boja vodi se računa o navikama domacina, o njegovom stilu zivota, o tome sta voli a sta ne. Sve se to analizira, i na kraju treba da pomiri sa izgledom samog enterijera, sa njegovom strukturom i rasporedom.

 

U savremenim enterijerima najcesce nailazimo na jednu osnovnu boju koja se kombinuje sa nekoliko srodnih, sa naglašenim detaljima u nekoj drugoj boji ( komadi nameštaja, stolarija - prozori, vrata, detalji na stolovima, plafonu ).

 

Principi bojenja prostora

Postoji nekoliko principa po kojima se vrši bojenje prostora, i ovde ćemo ih samo navesti, a u nekom od narednih članaka i detaljno objasniti. 

1. Monohromatizam

Ovaj princip podrazumeva da se u prostoriji primenjuje jedna dominantna boja, sa više nijensi.

2. Harmonija

Harmonija boja podrazumeva korišćenje različitih boja ujednačenih valera, o čemu ćemo detaljnije pisati u narednom tekstu.

3. Gradacija

Osnovni tonovi boja se postavljaju kao podloga, a zatim različito boje, vodeći računa o skladu.

4. Multikolorizam

Vrlo osetljiv princip, koji se preporučuje najiskusnijim dizajnerima, jer vrlo lako može doći do greške prilikom primene više boja.

5. Transparentnost

Princip koji zahteva upotrebu stakla, gde prilikom prelamanja svetlosti dolazi do razvoja različitih nijansi boja.

 

Koje boje koristiti

U zavisnosti od vaših potreba odlučićete se za boje koje treba koristiti. Bilo da se odlučite za akrilne boje , uljane ili poliuretanske, ili su vam neophodne perive boje ukoliko imate malu decu ili kućnog ljubimca, neophodno je da se dobro raspitate, detaljno pogledate svaki katalog boja za zidove koji vam dođe pod ruku, proučite svojstva i na kraju odlučite koje ćete boje iskoristiti u svom enterijeru.About the Author

Autori teksta su stručnjaci firme Kruna boje, koja je distributer svetski poznatih proizvođača Crown, MacPherson i Sandtex.