Kako se pripremiti za putovanje avionom

Udobnost prilikom putovanja neizbežno je povezana sa vrstom prevoznog sredstva - najčešće je to automobil ili avion. Sigurno ste uzbuđeni u vezi sa destinacijom vašeg putovanja ali niste srećni zbog leta avionom? Evo par saveta kako da učinite vaš let prijatnijim. 

  1. Korak 1. Obucite prijatnu, udobnu odeću, po mogućnosti obudite više slojeva odeće, tako da možete da se prilagodite temperaturi tako što ćete skinuti neki deo sa sebe. Avioni često koriste prekomernu klimatizaciju, tako da nije na odmet pobrinuti se oko ovoga.
  2. Korak 2. Ponesite sve što može da vam zatreba za vreme leta, uključujući knjge, magazine, stereo uređaj sa slušalicama, i slično.
  3. Korak 3. Možete žvakati žvakaću gumu za vreme poletanja i sletanja da biste izbegli neprijatnosti zbog promene visine i vazdušnog pritiska.
  4. Korak 4. Sprečite grčeve u mišićima nogu i ostalim delovima tela tako što ćete se nekoliko puta protegnuti za vreme putovanja. Prošetajte nekoliko puta duž prolaza na sredini aviona i protegnite vrat, ramena i zglobove.
  5. Korak 5. Izbegavajte slanu hranu kao što je na primer kikiriki koji se ponekad služi u avionima. Slana hrana zadržava vodu u organizmu i to može biti problem. Jedite voće umesto toga.
  6. Korak 6. Pijte duplo više vode nego što biste pili normalno u tom vremenskom periodu.
  7. Korak 7. Upotrebite losion za ruke i lice da biste izbegli preterano sušenje kože zbog vazduha koji cirkuliše u ventilacionom sistemu.
  8. Korak 8. Povremeno dok sedite podignite stopala i okrećite članke. To će pomoći krvi da lakše cikruliše.

Ako znate da je let kratak, ograničite broj stvari koje nosite sa sobom. Ionako vam neće trebati puno toga na kratkom putovanju.

Imajte na umu da da je dozvoljena težina prtljaga 30 kg u poslovnoj klasi odnosno 20 kg u ekonomskoj klasi (ova pravila važe za JAT). Sve preko toga se posebno naplaćuje. Prtljag koji se nosi sa sobom u kabinu aviona ne ulazi u tih 20 kg. Ručni prtljag koji putnik unosi sa sobom u putničku kabinu može da ima do 10 kg, ali dimenzije ne smeju da prelaze 115 cm.

Na kraju upamtite - putovanje avionom je ubedljivo najbrži i najsigurniji način putavanja, ali na žalost, to će vam mnogi posvedočiti, takođe jedan od najmanje udobnih. Udobnost možete povećati ako putujete u poslovnoj klasi.About the Author

Više informacija o domaćim letovima na sajtu

www.jat.com

Izvor: http://www.kristali.rs/putovanja/putovanja-avionom/kako-se-pripremiti-za-putovanje-avionom.html