Šest najčešćih pitanja o srebrnom nakitu

Kupovina srebrnog nakita je jednako popupalrna kao i kupovina zlata. Međutim, iz nepoznatog razloga, mnogo se više govori o zlatnom nakitu i baš iz tog razloga se možda smatra da je zlatni nakit popularniji. Ali, podaci sa tržišta govore da se jednako cene i kupuju i srebrni i zlatni nakit.

Ljude koji kupuju nakit od srebra, uglavnom muče ista pitanja. Evo nekih koja su uobičajena i koja se najčešće mogu čuti prilikom kupovine nakita od srebra.

Kako da očistim nakit od srebra?

Ovo je verovatno najučestalije pitanje među kuocima srebrnog nakita. Možda nećete u potpunosti biti zadovoljni dobijenim odgovorom, jer on zavisi od mnogih faktora.

Naime, u većini slučajeva za čišćenje srebrnog nakita će vam biti sasvim dovoljno održavanje specijalnom krpicom za nakit, koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Moguće je naći je u više različitih boja.

Prilikom čišćenja nakita od srebra treba posebno biti pažljiv, jer u pojedinim slučajevima čak i malo oštriji papirni ubrus može da ga ošteti, odnosno stvori ogrebotine na njegovoj površini. Zato je najbolje pomenuta krpica. Njom možete skinuti i prljavštinu, naravno upornim trljanjem. Ni u kom slučaju se ne preporučuje skidanje prljavštine noktom, recimo ili žicom za ribanje posuđa.

Takođe, na tržištu se mogu naći i različite paste za čišćenje i održavanje nakita od srebra. Ako vaš nakit nije mnogo zaprljan, već mu je samo potrebno redovno održavanje, biće dovoljno da ga potopite u rastvor te paste i vode, ostavite da odstoji pola minuta do minut i isperete mlakom vodom.

Pre nego što počnete sa čišćenjem nakita, proverite da nije možda obložen nekim drugim metalom, kako ga ne biste oštetili ovom pastom.

Kako i gde da čuvam nakit od srebra?

Za ovu vrstu nakita, pored načina čišćenja, vrlo je važno i gde i kako ga čuvate. Idealno mesto za čuvanje je u odvojenim platnenim vrećicama ili kutijicama i to na mestu koje nije izloženo sunčevoj svetlosti.

Kada dođe u dodir sa sunčevom svetlošću ili izvorom toplote, vrlo često se događa da počne da žuti. Verovali ili ne, primećeno je da nakit od srebra počinje da žuti čak i kada je često izložen neonskim svetlima, tako da bi ih trebalo izbegavati.

Ukoliko, pak nemate u planu da ga nosite duži vremenski period, najbolje je da ga stavite u kesu koju je moguće hermetički zatvoriti i čuvate u fioci.

Koje sve vrste oplata se koriste za srebrni nakit?

Za razliku od zlata i platine, koji su vrlo stabilni, čisto srebro je prilično nestabilno i vrlo brzo oksidira. Zato se ovaj nakit gotovo uvek oblaže oplatom od nekog drugog metala, kako bi ga zaštitio od lakog oksidiranja.

Za oblaganje nakita od srebra se najčešće koriste oplate od nikla i rodijuma. Oplata od nikla nakitu daje svetliju boju, dok je oplata od rodijuma tamnija.

Oplata od rodijuma je znatno skuplja od one od nikla i koristi se i za oblaganje nakita od belog zlata i platine, a samim tim je i nakit sa ovom oplatom mnogo skuplji i kvalitetniji, jer ga oplata od rodijuma mnogo bolje štiti.

Ponekad na tržištu možete naći i srebrni nakit bez ikakve oplate, jer poznato je da srebro brzo i lako oksidira, pa se na ovaj način postiže starinski izgled nakita.

Kako da znam koliki je stepen čistoće srebrnog nakita?

Čistoća nakita od čistog srebra je 92,5 % srebra u leguri. Da biste bili sasvim sigurni koliki je tačno stepen čistoće srebra u vašem nakitu jedini način je da uzorak pošaljete u laboratoriju na testiranje.

Međutim, kako to retko ko radi, nakit od srebra u današnje vreme se proizvodi sa jedinstvenom oznakom " 925 " kojom se označava njegova autentičnost.

Šta mislite o graviranju i promeni veličine nakita od srebra?

Jedno od češćih pitanja upućeno prodavcima, a posebno ako se nakit kupuje nekome na poklon.

I jedno i drugo su priličino lako izvodljivi na srebrnom nakitu. Međutim, ono o čemu treba posebno da vodite računa jeste kome ćete dati da uradi neki od ovih procesa. Vrlo je važno da juvečir poseduje svu neophodnu opremu, kao i da ima iskustva u tome. Vrlo često se događa da odgovoran juvelir odbije da menja veličinu nekog prstena, recimo sa kamenom, jer tokom procesa može da ošteti kamen.

Da li smem da nosim nakit od čistog srebra ako sam alergičan na nikl?

Naravno, samo proverite pre kupovine koju vrstu oplate ima i da li je ima. Dešava se ponekad i da oplata od rodijuma u sebi ima nikla, zato je najbolje da se odlučite za srebrni nakit bez ikakve oplate.

Puno korisnih informacija o srebru i zlatu pročitajte na: http://otkupsrebraizlata.com

 About the Author

Autor teksta: Cena zlata i srebra