Masaza energijom

Princip I tehnika kojom se sluzi bioenergeticar tj biofizioterapeut sastoji se iz raznih pokreta rukama iznad obolele osobe sa ciljem dase uspostavi pravilna bioenergetska ravnoteza organizma I time postigne izlecenje ili bar delimicno izlecenje. Zbog svoje prirode kao I zbog nekih bioenergeticara koji se suvise cesto nisu koristili samo manipulacijom rukama u pruzanju pomoci pacijentima, ova tehnika je neko vreme nezasluzeno bila na losem glasu.

Pokreti rukama I stimulacije vrse se preko pet energetskih kanala otkrivenih jos pre 2000 godina u raznim tradicihjanma na istoku. Po njima, bolest je neravnoteza vitalne sile u coveku koja se sastoji od pet principa: vatre, vode,zemlje,vazduhai prostora.

Princip koji je oslabljen u organizmu I manifestuje se kao bolest treba stimulisati, ojacati ga ili oslabiti, recju – dovesti u ravnotezu cime je put ka ozdravljenu zapocet.

To se moze uciniti na razne nacine (ishranom, jogom I sl.),a bioenergija tj. Bioenergoterapeut za to koristi tzv. “seiketsu” kanale ciji su ulazi na vrhovima prstiju ruku I nogu.

Energetskim delovanjem tj. davanjem I oduzimanjem energije na vrhove prstiju ustvari deluje se na odredjene unutrasnje organe.Ako je u pitanju mozak deluje se na princip “proctor” kroz palceve. Na pluca deluje se kroz “vazduh” kaziprsta, put ka gastrointestinalnom traktu vodi kroz “vatru” kaziprsta, a “voda” do bubrega se savladjuje kroz domali prst. Srce je najdostupnije kroz “zemlju” vrha malog prsta. Bioenergetski tretmani zasnovani su pre svega na saradnji I verovanju bolesnika I terapeuta da ce uzajamnim selovanjem uspeti da ostvare svoju nameru uz maksimalnu koncentraciju terapeuta koja cak ide I do vizuelizacije “vidjenja” obolelog organa. Imajuci ovo u vidu postoji I opravdana opasnost zloupotrebe bioenergije.

Ekstrasensi tvrde da se njome moze I ubiti covek I zato se njome ne bi smeli baviti ne humani ljudi. Temelj ovevestine, pored znanja I umeca je etika. Kako medjutim,postati bioenergrticar tj bioenergoterapeut, kako proveriti svoje mogucnosti “snagu”? Pitanje za sada ostaje bez odgovora, ali se on nazire u volji, veri, zelji za ozdravljenjem I saradnji pacijenta u tom procesu, jer se tada ostvaruje mogucnost za prenos bioenergije.About the Author

Savet napisao Fizioterapeut iz Beograda. Moj sajt mozete pogledati na ovom linku www.fizioterapeut-beograd.com. Korisnih saveta u vezi bolova u ledjima mozete procitati u ovom clanku bol u ledjima.