Jednodnevni izlet u Temišvaru

Posle kraćeg ili dužeg puta od kuće, stigli ste u Temišvar i pitate se odakle krenuti...

Ukoliko ste pristigli sopstvenim automobilom, preporučujemo Vam da nađete parking Iulius Mall Timisoara (Julius Mola) koji se nalazi na samo petnaestak minuta peštačenja od centra Temišvara. Vaš automobil će na ovom parkingu na prvom mestu biti bezbedan, a osim toga i sam parking je besplatan tokom radnog vremena Julius Mola, što znači od 8 do 20 časova. To će biti i više nego dovoljno vremena da vidite sve znamenitosti i turističke atrakcije Temišvara, probate neki od lokalnih specijaliteta, provedete vreme u šopingu i stvorite lepu uspomenu na posetu ovom gradu.

Temišvar ima 3 glavna trga: Trg ujedinjenja, Trg pobede i Trg slobode. Svaki od ovih trgova ima svoju istoriju, a ona je duga 200 i više godina.

Na Trgu ujedinjenja se nalaze  se građevine u baroknom i klasicističkomstilu, među kojima dominiraju Rimokatolička crkva, Srpska pravoslavna crkva i Barokna palata. Tu je i niz drugih građevina koje su obeležene tablama za turiste na kojima je opisana njihova kraća istorija. Tokom proleća, leta i jeseni na ovom trgu se nalazi niz bašti kafića u kojima je pravo uživanje popiti kafu ili se osvežiti sokom i biti okružen viševekovnom istorijom Temišvara.

Trg pobede je najvažniji trg u Temišvaru i na njemu se održavaju sve bitnije gradske manifestacije. Najvažnije znamenitosti na ovom trgu su Rumunska mitropolitska crkva, Palata kulture i spomenik Vučice sa Romulom i Remom, koji predstavlja poklon grada Rima Temišvaru. Trg pobede predstavlja najuređeniji deo grada sa velikim brojem uređenih travnatih i cvetnih površina i dva veća šetališta poznatim pod nazivima Korzo i Surogat.

Trg slobode je najmanji među 3 glavna trga i na njemu možete videti staru gradsku većnicu Temišvara, nekoliko vojnih građevina i spomenik Devici Mariji. Ovde se nalazi i manji park u kome možete kratko odmoriti posle duže šetnje. Na ovom trgu su više puta u istoriji pokretane revolucije, zbog čega je i dobio ovakav naziv.

Nakon obilaska trgova možete ručati u nekom od brojnih restorana u Temišvaru. Tu su restorani nacionalne rumunske kuhinje, srpske kuhinje, nemačke , turske i mađarske kuhinje, koji odražavaju kosmopolitski duh ovog grada.

Pre nego što krenete nazad sa parkinga predlažemo Vam kratak šoping u Julius Molu. Ukoliko imate sreće, možda naiđete i na sezonska sniženja, kada modnu garderobu možete kupiti i po duplo nižim cenama od uobičajenih. U ovom šoping centru ćete naći brojne brendirane prodavnice, puno prodavnica proizvoda za domaćinstvo, a tu je i ogroman hipermarket Auchan.

Nakon dobrog šopinga, pronađite svoj automobil na velikom parkingu i možete krenuti kući znajući da ćete u svom životu imati lepo sećanje na ovaj grad, bar dok ga ponovo ne posetite.

 About the Author

Autor teksta je radni tim sajta www.temisvar.com