Kreveti na sprat kao dobar način za uštedu prostora

Mnoge porodice se suočavaju sa nedostatkom prostora u svojim stanovima ili kućama. Ovaj problem naročito dolazi do izražaja kada porodica postane mnogobrojnija. Zato je svaki „slobodan“ kvadratni metar dragocen, Nekome je on potreban da bi se u sobu nekako „ugurao“ još koji komad nameštaja, više ili manje potreban, dok drugi jendostavno žele i malo praznog, slobodnog prostora. Jer slobodan prostor obično i čitavu prostoriju čini otvorenijom i na izgled većom.

Kreveti na sprat su često asocijacija na dečje sobe, jer se roditelji uglavnom rukovode time da će im kreveti na sprat u sobi u kojoj obitavaju deca omogućiti uštedu prostora, koji bi, pak, mogao da posluži kao dragoceno mesto na kome će se deca igrati. Upravo je i to suština ove vrste kreveta – da omoguće da se na prostoru koji bi se mogao iskoristiti za jedan krevet smeste dva ležaja, što automatski znači da ta prostorija može da dobije još jednog stanara. Kreveti na sprat su nastali iz nužde, nedostatka kvadratnih metara, i veoma su praktično rešenje.

Kreveti na sprat kao simbol detinjstva

Pored toga što su krajnje praktični, kreveti na sprat uvek u sobama stoje kao njeno posebno i najupečatljivije obeležje. Ni jedan drugi komad nameštaja ne može na taj način da obeleži sobu kao što to mogu da uline kreveti na sprat. I nije mali broj ljudi koji će vam upravo njih navesti kao jedan od simola dečijih soba i detinjstva uopšte. Ovakvi kreveti su nešto što deci daje utisak da je njihova soba nešto posebno i drugačije, naročito u poređenju sa „dosadnim“ sobama odraslih, u kojima je sve konvencionalno.

Dobro osmišljeni i dobro napravljeni kreveti na sprat obično mogu da se razdvoje i budu dva potpuno odvojena kreveta. Često oni na takav način i završavaju svoju „karijeru“. Budu onakvi kakvima su i napravljeni i čemu su namenjeni, a kad za to bude vreme, odvajaju se i idu u zasebne uglove sobe, ili čak i u zasebne prostorije. Na neki način, oni prate tok detinjstva. Deca do nekog perioda dele sobu, igračke, tajne, pa i krevet na sprat. Kada se dođe u neke godine, to više ne može da funkcioniše na taj način, jer određene godine počinju da zahtevaju i privatnost. Tada se kreveti na sprat mogu pretvoriti u dva kreveta i učestvovati u opremanju dve sobe. Na kraju, mogu se odvojiti i ostati u istoj sobi, kada se uprazni prostor iznošenjem nekog komada nameštaja koji je odslužio svoje. Onda se prostim iznošenjem tog nameštaja i odvajanjem kreveta dobija prostorija sa potpuno novim izgledom.

Deca ne drže monopol

Iako su gotovo uvek dovođeni u vezu sa decom i dečjim sobama, to uopšte nije pravilo. Izgleda samo da su odrasli plašljiviji i nemaju hrabrosti da se pentraju. Ili su nepoverljivi, pa ne spavaju mirno kada znaju da im se neko mota iznad glave, ili im radi iza (ispod) leđa. Ali u poslednje vreme se ovakvi leđajevi pojavljuju i u nešto ekskluzivnijim oblicima i namenjeni su raznim gostinskim sobama, omogućavajući da se uz jedan zid smeste i četiri osobe. Neke krevete na sprat možete pogledati ovde.About the Author

Moj dom - kreveti i dušeci

http://www.mojdom.rs