Restauracija metalnih ormarića za decu

Čak i u ekonomski srećnijim vremenima, domišljatost i malo zanatske veštine, uvek su od koristi u svakoj prilici, a posebno u sređivanju kuće i pokućstva. Kako je s vremena na vreme neophodno uneti po koju promenu u ambijent, a posebno u sobu naših najmlađih kojima vremenom potrebe bivaju drugačije, umešnost i kreativnost mogu nam istovremeno uštedeti novac i ulepšati život. Kao jedna od zanimljivijih opcija za sobu dečaka, ali takođe i za vašu ostavu ili predsoblje, možete u razmatranje uzeti stari metalni plakar. Ukoliko niste sigurni o čemu govorimo, setite se metalnih ormarića iz fabrika i radionica, i onih iz starih škola. Ne previše lepi, ali funkcionalni i sigurni, i najvažnije, otporni i dugovečni.

Ovakav plakar možete pronaći na vojnim otpadima i buvljacima, a neretko se nalaze i na oglasima za kupovinu preko Interneta.

Za početak je najvažnije da obezbedite prostor za “majstorisanje” i snabdete se kvalitenom opremom, četkama, šmirglama, zaštitnom maskom, najboljim bojama za metal.

Pre nego što počnete sa radom, obezbedite i zaštitite okolinu najlonom ili starim novinama, kako boja za metal ne bi došla u kontakt sa fasadom, prozorima ili zelenilom u dvorištu. Kada ste ovo učinili, četkom i hemisjkim sredstvom za skidanje rđe skinite sve delove koji su vremenom korodirali ili se zaprljali. Dobro očistite ormarić i sa spoljne i sa unutrašnje strane, a posebnu pažnju obratite na spojeve i šarke na vratancima, jer se ovde rđa i prljavština najčešće zadrže. Očišćen ormarić ostavite da se dobro osuši.

Na suvu površinu, prethodno dobro očišćenu nanesite osnovnu boju za metal. Osnovnu boju nanosite ravnomerno i jednako pažljivo kao i završnu boju, a nakon nanošenja ostavite plakar da se dobro osuši. Nakon toga, možete naneti završnu boju.

Ukoliko ste vični ovim poslovima preporučujemo korišćenje četke. Ukoliko želite da uštedite vreme i ubrzate ceo postupak, a da pri tom dobijete odličan kvalitet, koristite kompresovane pumpe za nanošenje boje. Na ovaj način ćete boju naneti ravnomerno i jednako na svim delovima ormarića. Ukoliko želite da vrata ormarića budu u jednoj a ostatak u drugoj boji, prilikom nanošenja jedne boje, hartijom zaštitite one površine koje ćete bojiti kasnije. Naravno, unutrašnjost ormarića takođe možete obojiti u drugoj boji. Kada nanesete boju sačekajte da se ona potpuno osuši kako bi tu površinu zaštitili i nastavili sa bojenjem drugih delova plakara.

Ukoliko ove radove izvodite na otvorenom, obratite pažnju da to bude u hladu i daleko od direktnog sunčevog zračenja.

Ovakav ormarić, ukoliko je namenjen dečijoj sobi, možete ukrasiti raznim sportskim motivima ili motivima iz crtanih filmova. Mnoge šablone i stikere možete kupiti već gotove, ali ukoliko imate želje i vremena, možete ih i sami kreirati i iscrtati sprejem za metal.

Na ovaj način, uz malo finansijskog ulaganja i nešto vremena i truda, dobićete neuobičajen i zanimljiv deo nameštaja koji će dugo trajati i kome lako možete promeniti izgled ili namenu, kada za to dođe vreme.

Svu potrebnu opremu za ovu vrstu radova možete pronaći na sledećem linku: http://www.krunaboje.com/boje-za-metalAbout the Author

Kruna boje d.o.o je generalni zastupnik i distributer boja i lakova renomiranih britanskih proizvođača Crown, MacPherson i Sandtex.