Zašto je lagano trčanje najbolji vid rekreacije

Postoje dva bitna razloga zašto rekreativci treba da trčkaraju lagano i da se ne uzbuđuju kada ih na stazi za trčanje „prešiša“ neko u tri koraka i izgubi se iz vida za nekoliko sekundi. Prvo, loše je odmah krenuti na samo liniju svojih mogućnosti. Ako se sportom ne bavite profesionalno i ako ste duže vreme bili nekativni, počnite sa trčkaranjem u sporom tempu i zadajte sebi neku realnu kilometražu.

 

Kako budete radili, tako će se povećavati i vaša kondicija, pa ćete moći da trčite duže, ali ni tad nema potrebe da trčite brže. Dolazimo do drugog razloga zašto je bolje trčati sporim ritmom. Na ovaj način brže se sagorevaju kalorije, koliko god se vama to činilo čudno. Većina rekreativaca se za trčanje odlučuju upravo zbog toga da bi svoju težinu malo korigovali. Najbolje što u tom slučaju može da se uradi je napraviti plan za lagano trčanje i postepeno povećavati razdaljinu. Na ovaj način ćete polako popravljati svoju kondiciju, izbeći povrede i popraviti liniju. Pun pogodak je ako na trčanje dodate i odgovarajući program u teretani.

 

Važno je ne preterivati, a upravo to radimo na početku bavljenja rekreativnim trčanjem. U želji da što pre dođemo do rezultata, trčimo predugo, prebrzo i nepravilno. Važno je da imamo plan i da ga se pridržavamo, da imamo dovoljno odmora, a da opet trčimo redovno. Jedna od najčešćih grešaka je što rekreativci nekada naprave veću pauzu, a onda pokušavaju da to nadoknade.

 

Pitanje volje

 

Najveći problem kod rekreativnog trčanja je volja. Posle nekoliko pokušaja u razmaku od nekoliko dana, motivacija počinje da opada i pitanje volje igra veću ulogu nego pitanje kondicije.

 

Jedan od načina da trčanje ne postane monotono je menjanje lokacije. Zato trčanje trotoarom može da bude zanimljivije nego trčanje na kružnoj stazi. Probajte da često menjate rutu i neće vam biti toliko dosadno. Ako trčite na kružnoj stazi, menjajte smer, a ako trčite blizu svog doma povremeno promenite stranu ulice.

 

Oprema za trčanje

 

Nema jeftinije rekreacije od trčanja. Od opreme potrebne se vam samo kvalitetne patike za trčanje, sve ostalo već imate. Ne morate da budete obučeni kao sprinteri na Olimpijskim igrama, dovoljni su stari šorts i majica. Jedino u šta treba da uložite su prave patike za trčanje, jer one čuvaju vaše zglobove.About the Author

Potraži teretanu u svom gradu


https://www.planplus.rs/adresar/sva-mesta/fitness-centri-i-teretane