Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Kao i sve druge stvari iz našeg pokućstva, WC šolja takođe ima svoj rok trajanja. I dok je za mnoge stvari rok trajanja često određen garancijom koju dobijemo za njih ili prvim ozbiljnim kvarom, kod WC šolje i njene upotrebe, pažnju treba obratiti na neke od specifičnosti njene dotrajalosti. Kako da prepoznamo trenutak kada je neophodno pozvati stručnog vodoinstalatera i zameniti šolju u toaletu?

·         Pukotine u vodokotliću

Barice koje se stvaraju iza vaše WC šolje ponekad ukazuju na ozbiljnije probleme od lošeg dihtunga ili slabih ventila. Nakon višegodišnjeg koriščenje, vodokotlići pod dejstvom korozije ili usled promene pritiska i temperature, mogu naprsnuti. Ponekad su napsrnuća toliko mala da ih ne možete ustanoviti golim okom. Pomoć vodoinstalatera kod dijagnostifikovanja ovakvog problema kao i kod menjanja vodokotlića, uvek je dobrodošla.

·         Godina proizvodnje

Mnoge WC šolje i vodokotlići rade besprekorno i nakon godna, ponekad i deceniju korišćenja. Ipak, starost vaših sanitarija, čak i kada one rade bez vidljivijih problema, zahteva njihovu promenu. Stare sanitarije su manje efikasne od novih, a manja potrošnja vode jedan je od prvih i ozbiljnijih benefita koji donosi zamena stare WC šolje i vodokotlića novim. Prilikom izbora novih vodokotlića, preporučujemo kupovinu onih koji imaju dva režima za puštanje vode, koje koristite u zavisnosti od potrebne količine vode.

Rasklaćena WC šolja

Loše postavljena ili dotrajala WC šolja veoma često se pomera pod vama. To je jako loš znak koji zahteva brzu reakciju vodoinstalatera. Često su ovakvi problemi posledica oštećenog poda i keramike na njemu pa je za popravku potrebno više vremena i angažovanje keramičara.

·         Česti problemi sa WC šoljom ili vodokotlićem

Ukoliko ste u par godina suviše često imali probleme sa WC šoljom ili vodokotlićem, to je definitivno znak da su vam potrebni novi. Brzom reakcijom i zamenom starih za nove, uštedećete novac koji ste izdvajali za česte dolaske firmi za odgušavanje šolje u wc-u kao i za račune za veću potrošnju vode.

·         Okrugla protiv izdužene WC šolje

Iako ne postoji ništa posebno loše sa okruglom WC šoljom, iskustvo korisnika pokazuje da su izdužene WC šolje daleko bolje i efikasnije za korišćenje. Pre svega, one obezbeđuju veću površinu i stabilnije su. Takođe, one ostaju čistije i kod njih su ređi slučajevi zapušavanja kanalizacije.

 

Ukoliko primećujete neki od navedenih problema, pravi je trenutak da obnovite svoju sanitarnu opremu i uštedite nešto novca.About the Author

GAGA DOO je preduzeće za odgušenje, opravku i održavanje kanalizacionih instalacija, sa sedištem u Beogradu. Preko 20 godina iskustva, najsavremenija oprema, najniže cene i hiljade zadovoljnih klijenata samo su neki od razloga zašto smo lideri na ovom tržištu na teritoriji Srbije.