Očaravajuće Sarajevo

Pored mnogobrojnih karakteristika nekog grada, postoje one posebne poput muzike, tačnije rock’n’roll-a i dobre hrane, koje svakako krase gradove kao što su Sarajevo i Beograd. Za Sarajevo je muzika jedan od bitnijih faktora, uz muziku se rešavaju problemi, uz muziku se uživa, dok se na kraju sve to lepo proslavi uz dobro poznate ćevape “deset u pola, bez luka”.

Sarajevo i Beograd su gradovi- muzeji. Svaka ulica, šetališeta, trg, pojedine zgrade, crkve, džamije, spomenici, imaju svoju priču i istoriju, koju će ispričati samo pravim i iskrenim zaljubljenicima u ove gradove. Ono po čemu svakako treba pričati jesu Sarajlije, inspiracija mnogim pevačima i piscima kada je reč o sarajevskom duhu. Sarajlije vas nikada neće gledati popreko i procenjivati vaš finansijski status. U odnosu na Beograd, u Sarajevu nema zvezda, tamo možete bez problema dugo sedeti za stolom i pričati sa ministrom, rock zvezdom ili sa nekim poznatim reprezentativcem, jer svi su oni ljudi!

Ukoliko želite odmor bez stresa, Sarajevo je svakako grad za vas. Stresan život je i u ovom gradu svakako prisutan, ali se bez popodnevne kafe ne može. Sarajlije mogu odložiti svoje obaveze i za sutra, ali se uživanje u kafi ne može i ne sme ubrzati i to vreme skratiti. Sarajevo je grad za opuštanje!

Mali predah uz dobru hranu se svakako preporučuje u Baščaršiji uz poznate ćevape. Ukoliko ste ljubitelj testa, sarajevski burek je odlična preporuka za vas. Mala napomena, sarajevski burek je burek sa mesom, dok sirnica, krompiruša, zeljanica, tikvenica to su sve pite.

Par informacija koje će vam biti potrebne ukoliko ste prvi put u Sarajevu:

Klima- Sarajevo ima umereno kontinentalnu klimu.

Jezik- Bosanki, srpski i hrvatski su sužbeni jezici. Engleski i nemački su najpopularniji strani jezici.

Vremenska zona- Centralna evropska vremenska zona (GMT+1).

Stanovništvo- 503.109 (popis 2013.godine)

Valuta- Valuta koja se koristi u BiH je Konvertabilna marka, skraćenica KM (1,95 KM= 1Euro). Vaš novac možete zameniti u svakoj banci, pošti ili menjačnici, pojedine menjačnice rade i do 22:00h.

Radno vreme- Većina javnih ustanova radi radnim danima od 08:00- 16:00h. Prodavnice su obično otvorene do 20:00h, dok tržni centri rade i do 22:00h.

Za posetu Sarajeva i Beograda je svako vreme pravo. Gradovi poput ovih, puni duše i života, podjendako su lepi u svakom periodu tokom godine. Zato spakujte kofere i spremite se za užitak koji ćete pamtiti celog života.About the Author

 

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. I sami zaljubljenici u putovanja, osluškivali smo koje su želje i očekivanja putnika za koje najčešće ostanu uskraćeni na putovanjima. Ideja ozbiljnog i odgovornog odnosa prema putniku pretočena je u projekat Terra Travel-a. Misija naše agencije jeste doživljaj potpune slobode na putovanjima.