Kolima na putovanje

Većina naših ljudi na letovanje putuje kolima, a to naročito važi za porodice. Iz Srbije se na letovanje kolima uglavnom putuje do Grčke i Crne Gore, a ređe do Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Istraživanja pokazuju da se skoro trećina tehničkih problema sa vozilom događa na putu od kuće do odredišta za letovanje.

Pre nego što nabavite odgovarajuća dokumenta, spakujete stvari i natočite gorivo, potrebno je i da automobil pripremite za put.

Provera i servis pre puta

Pre polaska na put obavezno obavite servis. Nešto možete uraditi sami, a za neke stvari će vam biti potreban majstor. Treba proveriti akumulator, svećice, kočnice, motorno ulje, metlice brisača, svetla, kočnice, pritisak u gumama, rezervni točak, pribor za popravku i vuču… Spakujte vodu za kola, imajte pri ruci broj telefona za pomoć na putu. Iako se navigacija podrazumeva, dobro je imati i štampanu mapu Srbije i Evrope. Obavezno ponesite sijalice, trougao, prvu pomoć, sigurnosne prsluke, protivpožarni aparat. I to ne samo zbog zakonske obaveze, već zbog bezbednosti vas i vase porodice.

Pri ruci

Ono najvažnije neka bude nadohvat ruke, ali tako da ne smeta pri vožnji. Spakujte hranu, vodu i/ili sokove, vlažne maramice, lekove, pelene, igračke i muziku za decu. Ove stvari, i još po nešto što olakšava putovanje vašoj družini, smestite blizu sebe. Svakako ponesite i koju kesu za slučaj povraćanja, a svakako za odlaganje smeća. Dobro je da znate vremensku prognozu, te da u slučaju iznenadnog zahlađenja imate pri ruci dodatni komad odeće dugih rukava i nogavica.

Oprezna vožnja

Vozaču je neophodna koncentracija, pa je vrlo bitno da i saputnici toga budu svesni i da ne smetaju. Potrebno je prilagoditi način vožnje uslovima na putu: pazite na rupe, sporije vozite ako su vremenski uslovi nepovoljni ili ako vozite noću. Pravite pauze ako je gužva nap utu ili ako je velika vrućina koja iscrpljuje i vozača i putnike, a opterećuje vozilo. Spakujte se tako da predmeti smešteni pozadi ne lete po vozilu pri naglom kočenju. Kada je prtljažnik popunjen, nemojte da smeštate prtljag u vozilo između putnika, već koristite prtljažnik na krovu ili prikolicu.

Podrazumeva se, ali nemojte piti alkohol dok vozite. Opasno je i telefonirati tokom vožnje, a i kazne su visoke. Nemojte kretati na put umorni. Kada polazite obavezno vežite pojas i upalite svetla. Potrebno je da svi putnici u kolima budu vezani, a deca smeštena u odgovarajuća dečija auto sedišta. Izbegavajte preticanje. Ne zanemarujte dvotočkaše. Ako koristite neke lekove, proverite u uputstvu da li lek koji pihjete utiče na prosuđivanje tokom vožnje. Razmišljajte o svojoj vožnji, na taj način ćete bezbednije učestvovati u saobraćaju i tako zaštititi svoju i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Ograničenje brzine

Na dužim putovanjima vozači se posle nekog vremena opuste, prividno su sigurniji i opušteniji, pa ne poštuju ograničenja brzine. Čak i na autoputu policija zaustavlja zbog prekoračenja brzine. Poštujte bezbedno rastojanje, pratite okolnosti i pokušajte da predvidite situaciju oko vas.

Kada krenuti

Bilo dobro da poštujete svoj bioritam i da vozite kada ste potpuno odmorni i aktivni. Krenite pre saobraćajne gužve da biste izbegli zastoje na putu i vrućine. Ako za to imate mogućnost, ne polazite na put petkom i subotom, već radnim danom, jer je sredina nedelje mnogo bolja za putovanje automobilom, zbog manjeg intenziteta saobraćaja.

Klima u automobilu

Prema određenim naučnim istraživanjima, visoke temperature imaju isti učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila. Pre puta obavezno proverite ispravnost klima uređaja, a i zaštitne zavese protiv sunca na staklu automobila mogu da budu od pomoći. Ako ulazite u automobil koji je dugo stajao na suncu, najlakše ćete ga ohladiti ako uključite klimu i istovremeno na par minuta otvorite sve prozore.

Mališani i ljubimci

Kad putujete sa decom, budite dodatno obazrivi. Pri vožnji od 100 km/h auto pređe oko 30 metara u sekundi. Ako samo za tri sekunde skrenete pogled sa puta, to može da ima kobne posledice. Po našem zakonu, ako učinite saobraćajni prekršaj, kazna se duplira ukoliko je dete bilo u kolima. Tokom celog puta, deca obavezno moraju biti u svojim auto sedištima. Ukoliko se deca požale da im se ne sedi i da bi da izađu iz sedišta, omogućite im da se razmrdaju van automobila na češćim pauzama. Svakako, ne pravite kompromise u vezi korišćenja auto sedišta tokom vožnje.

Kada su kućni ljubimci u pitanju, ne dozvolite da se slobodno kreću u automobilu. U slučaju iznenadnog skretanja ili naglog kočenja, životinje mogu da se povrede, ili da nanesu povrede drugim putnicima u vozilu. Obezbedite im smeštaj u pletenoj korpi ili kavezu, ili ih osigurajte specijalnim pojasom.

Usputna stajanja

Da bi vam i sam odlazak na more bio zabavan, a ne tek kada stignete na destinaciju, isplanirajte usputna stajanja. Posetite neko mesto koje je na vašoj ruti, a u kome nikada ranije niste bili. To može biti neko jezero, banja, spomenik. Takođe, to može biti i restoran na dobrom glasu gde možete probati neki novi specijalitet. Svakako, vaš odmor počinje već kada sednete u automobil. Možete da zaboravite obaveze kod kuće i na poslu, ali svakako ne zaboravite da odgovorno i bezbedno vozite!About the Author

BeeCool je online shop gde roditelji i njihovi prijatelji mogu pronaći moderno dizajnirane, inovativne i kvalitetne proizvode. Uživajte u otkrivanju i biranju proizvoda svetski poznatih brendova, ali i kreativnih preduzetnika iz Srbije.