Prvobitne stomatološke ordinacije

Istorijski prikaz razvoja stomatoloških ordinacija, odnosno lečenja bolesti zuba kroz istoriju, pokazuje da su one po malo čemu slične ovim današnjim. Lečenje bolesti zuba pomoću jednostavnog alata napravljenog od kremena, koje se primenjivalo u Italiji pre oko 14 000 godina, predstavlja najstariju poznatu stomatološku intervenciju. Dokazi iz Civilizacije doline Inda pokazuju da su „stomatološke ordinacije“ postojale još davne 7000-te godine pre nove ere, u kojima se koristio jednostavan alat. Ipak, rekonstrukcija ovog drevnog oblika lečenja zuba je pokazala da su korišćene metode bile pouzdane i efektivne. Najranije stomatološko punjenje zuba pčelinjim voskom, koje datira još od pre 6500 godina, otkriveno je u Sloveniji.

U najranijem periodu, zanimljiva su i verovanja oko toga šta uzrokuje pojavu karijesa. Naime, verovalo se da je crv odgovoran za pojavu zubnog karijesa, a Sumerski tekst iz 5000-te godine pre nove ere upravo to dokumentuje. Pisani dokazi pokazuju da je ovo verovanje bilo rasprostranjeno i u Kini, Japanu, Egiptu i Indiji. Legenda o crvu se, takođe, nalazi u spisima Homera. Ovo verovanje nije napušteno ni u XIV veku, jer je poznati hirurg Gaj de Šolijak i dalje promovisao verovanje da crvi uzrokuju karijes.

Medicinski papirusi antičkog Egipta govore o načinu na koji se lečila zubobolja i infekcije zuba, kao i metode koje su se koristile prilikom vađenja labavih zuba. Takođe, ovi papirusi govore i o tretmanu dislociranih ili razbijenih zuba. Ispitivanje ostataka nekih drevnih Egipćana otkriva rane pokušaje ugrađivanja zubnih proteza. Ipak, veruje se da su ove proteze stavljane nakon smrti iz estetskih razloga.

Antički grčki filozofi Aristotel i Hipokrat, pisali su o stomatologiji i tadašnjim „stomatološkim ordinacijama“ u kojima je obavljano lečenja zuba i bolesti desni, vađenje zuba pincetom, dok se za stabilizaciju labavih zuba i polomljenih vilica koristila žica. Prema nekim svedočenjima, primena zubnih mostova dolazi od Etruraca, negde oko 700-te godine pre nove ere. U drevnom Egiptu, Hesi Re je prvi nazvan „stomatologom“. Takođe, Egipćani su prvi primenili tehniku zamene zuba sa zlatnom žicom. Rimski medicinski pisac Kornelije, pisao je opširno o oralnim oboljenjima, ali i o stomatološkim tretmanima u kojima su se koristili opojni emolijensi. Najraniji zubni amalgami su dokumentovani tokom Kineske Tang dinastije, u medicinskom tekstu, od strane kineskog lekara Su Kunga.

Tokom srednjeg veka i čitavog XIX veka, stomatologija ne predstavlja posebnu profesiju, već su se stomatološke intervencije sprovodile od strane berberina u njihovim salonima. Berberini su se specijalizovali samo za vađenje zuba, kako bi ublažili bol i to pomoću istrumenata nastalih nekoliko vekova unazad. Tek je Gaj de Šolijak izmislio stomatološki pelikan (nazvan po tome što je ličio na kljun pelikana), koji se nadalje koristio za vađenje zuba sve do XVIII veka. Pelikan je zamenjen stomatološkim ključem, a njega zamenjuje moderna pinceta u XX veku. Dok su stomatološka špicasta klešta kreirana od strane Fokarda u kasnom XVII veku, zahvaljujući kojim je olakšana ugradnja zubnih proteza.

 

Prva knjiga koja se fokusirala isključivo na stomatologiju bila je Artzney Buchlein, napisana 1530. godine, a prvi stomatološki priručnik napisan na engleskom jeziku je Operator za zube, napisan od strane Čarlsa Alena 1685. godine. Sledeći vek donosi veliki napredak, a 1723. godine je objavljena knjiga “Stomatološka hirurgija” od strane Pjera Fošara, koji se smatra ocem moderne hirurgije. XIX i XX vek predstavljaju period naglog širenja stomatološkog znanja, stvaraju se moderni instrumenti koji se i danas koriste i nastaju prve prave stomatološke ordinacije.About the Author

Stomatološka ordinacija Barjaktarević

 

http://www.barjaktarevicstomatologija.com/