Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je mesto gde svi oni koji cene umetnost i koji se njom bave imaju kutak za prezentovanje stvaralaštva, talenta i rada. To je krovna institucija likovne umetnosti u Bosni i Hercegovini. Umetnost je ime i prezime civilizacije, pa postojanje jedne takve ustanove je zapravo neizostavna potreba.

Objekat u kome se danas nalazi ova galerija izgrađen je oko 1912. godine i tu se nalazila sarajevska robna kuća, a od 1953. godine u njoj je smeštena Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Osnovana je odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946. godine. Jezgro početne zbirke činilo je oko 600 eksponata preuzetih iz tadašnje Galerije Zemaljskog muzeja. Galerija je za javnost otvorena 1959. godine svojom prvom stalnom postavkom. Danas kolekcija ima preko 6000 inventarskih jedinica podeljenih u više zbirki (Zbirka bosanskohercegovačke umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Međunarodna zbirka donacija, Zbirka fotografije i novih medija, Likovni arhiv „NADA“). Od osnivanja do danas u Galeriji je postavljeno, pripremljeno ili preuzeto preko 900 većih i manjih izložbi, te izdato više od 150 vlastitih izdanja. 1986. g. Galeriju je odlikovalo Predsedništvo SFRJ “Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima”.

Devedesetih godina iz Umjetničke galerije BiH, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima, nestalo je oko 50 umetničkih dela, koja do danas nisu pronađena. Među nestalim delima su i ona koja je naslikao najpoznatiji švajcarski slikar 19. veka Hodler Ferdinand. Zanimljivo da je nestao njegov autoportret, čija se vrednost danas procenjuje na nekoliko miliona eura. Galerija raspolaže sa preko 200 dela ovog velikog slikara i ona predstavljaju najveći kuriozitet Galerije.

Najveći deo fundusa Umjetničke galerije BiH čine dela bosanskohercegovačkih autora. Ovde možete videti i zbirku ikona, koja danas broji oko osamdeset dela koja su nastala u vremenskom rasponu od 15. veka do 19. veka. U zbirci su zastupljena dela domaćih, italo-grčkih i ruskih ikonopisaca. Takođe, ovde ćete videti dela velikana jugoslovenske umetnosti Save Šumanovića, Petra Lubarde, Ljube Ivančića i drugih.

 

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je mesto gde ćete odmoriti dušu, raširiti zenice gledajući dugine boje na slikama i naučiti o onome što niste znali. Posetite Sarajevo i otkrijte skriveni dragulj ovog predivnog grada.About the Author

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. Organizujemo kombi prevoz iz Beograda do svih značajnijih turističkih mesta u regionu.