Činjenice koje vam sigurno nisu rekli na časovima istorije

Bogata istorija Srbije je oduvek bila prepuna intriga i neočekivanih detalja. Ako krenete u izučavanje srpske istorije prilikom pisanja seminarskog i diplomskog rada, susretaćete se sa mnogim pojedinostima, ali mi vam ovde otkrivamo samo neke, koje će vas zapanjiti:

Karlo Veliki je u 9. veku izdao jasnu naredbu:  Ako Česi napadnu njegovo Franačko carstvo da se digne trećina vojske, a ako napadnu Srbi, da se digne cela vojska. Tada je Srbijom vladao knez Časlav Klonimirović, koji je iz dinastije Vlastimirovića. Vlastimirovići su doveli Srbiju na Balkansko poluostrvo i uz podršku Vizantije su ojačali Srbiju, koja je tada mogla da parira moćnoj Bugarskoj, pa i Franačkom carstvu.

U Skadarliji je tridesetih godina prošlog veka profesor Velike škole Đorđe P. Jovanović pronašao  lobanju "Beogradskog neandertalca". Prvi "Beograđanin" je dakle živeo pre dalekih  40 - 70.000 godina.

Na teritoriji Srbije je rođeno čak 17 rimskih imperatora. Najpoznatiji od njih je bio Konstantin Veliki (iz Niša, tadašnjeg Naissusa).

Vuk Karadžić je 1861. godine imenovan počasnim građaninom Zagreba, a Povelja je iz poštovanja prema srpskom velikanu napisana na našoj ćirilici!

Osamnaest dugih dana srpski vojnici su u Prvom svetskom ratu pokušavali da osvoje Kajmakčalan od Bugara i na kraju uspeli, preuzimajući važno strateško mesto. Osmatračnica srpske Vrhovne komande je posle rata prenesena u Pionirski park ispred Narodne skupštine gde i danas ponosno stoji.

Srbija je prva zemlja koja je u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam. Sretenski ustav iz 1835. godine je bio toliko liberalan da je Austrija tražila njegovo hitno ukidanje a ruski ambasador ga je pogrdno nazvao "francuskim semenom na Balkanu".

U holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi se nalazi tabla sa natpisom: "Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine". Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskom Crvenom krstu za pomoć Bugarskoj, zemlji sa kojom je Srbija bila u ratu.

Rimski bunar na Kalemegdanu zapravo nije rimski nego austrijski i zidan je od 1717. do 1731. godine, a dubok je 51 metar. Kao i cela tvrđava bio je pravo tehnološko čudo za to vreme.

Beograd, glavni grad Srbije, jedan je od najstarijih gradova u Evropi, star preko 7.000 godina.

Fridrih Barbarosa, kralj Nemačke i car Svetog Rimskog Carstva, nakratko se zaustavio 1189. u Raškoj u Nišu, gde je njegove ljude srdačno dočekao srpski vladar Stefan Nemanja. Rastko Nemanjić (Sveti Sava) se lično brinuo o Fridrihu Barbarosi. Prema legendi Sveti Sava je imao isceliteljske moći, pa je izlečio Fridriha Barbarosu, da je ovaj mogao nastaviti svoj pohod.About the Author

Mi smo SD grupa i bavimo se izradom naučnih radova. Radove koje izrađujemo su metodološki ispravni i poseduju sve elemente studentskog rada. Saznajte više na našem sajtu!