Turističke atrakcije – Sarajevo

Sarajevo. Grad sa dušom i glavna prestonica Bosne i Hercegovine. Stacioniran je u srcu Jugoistočne Evrope i idealna je polazna tačka za obilazak čitavog regiona. Ali kad smo kod Sarajeva, upoznajmo se prvo sa njegovim prelepim predelima i duhom zapada i istoka u jednom.

 

Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem meštana, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Igman, Bjelašnica, Trebević  i Treskavica, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta kako Sarajlija, tako i turista iz celog sveta. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i drugih kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta i upravo ta jedinstvena kulturna baština i sam duh grada krivci su ponovne posete velikog broja turista.

Ako spadate u grupu koja još nije posetila ovaj nesvakidašnji grad, pravo je vreme da to učinite i kao mala pomoć, postarajte se da se sledeća mesta obavezno nađu na spisku stvari koje ne smete propustiti.

Šeher-Ćehajina ćuprija Sarajevo

Most u narodu poznat i kao Šeherija danas povezuje značajne gradske lokacije. Koračajući mostom imaćete otvoren pogled na branu. Danas Šeher-Ćehajina ćuprija predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i sa sobom nosi i svoje legende. Koje? Razlog više da dođete i saznate.

Most Drvenija

Drvenija most u Sarajevu je sagrađen za vreme Austro-ugarske vladavine 1898. godine i danas spaja obale reke Miljacke. Ograda je sačuvana za vreme rekonstrukcije mosta 1995. godine nakon rata, a ostali elementi mosta su betonski.

Izletište Barice

Osim impozantnog panoramskog pogleda na Sarajevo, ovo izletište pruža mogućnost za porodične izlete,  duge relaksirajuće šetnje, ali i priliku da dnevnu svakodnevnicu stavite na off i odmorite od gradske vreve bez mnogo prethodnih priprema i problema oko dolaska do izletišta.

Sebilj fontana

Sebilj na Čaršiji je jedini objekat te vrste u Sarajevu, izgrađen davne 1891. godine, verovatno po projektu Josipa Vancaša i predstavlja atrakciju kako kao istorijska priča, tako i samim zdanjem.

Careva ćuprija

Kameni dragulj na kojeg nas danas podsjeća tek ime. Rušen je više puta tokom svoje istorije i danas predstavlja nacionalni spomenik BiH.

Brusa Bezistan

Brusa bezistan sa svojih 6 krovnih kupola jedna je od najinteresantnijih građevina na Baščaršiji. Pravougaone je osnove, ima četiri ulaza na sve četiri strane sveta, a povezuje zanatske ulice Kundurdžiluk, Veliki Čurčiluk i Mali Čurčiluk s Abadžilukom i čaršijom.

Avaz zgrada Sarajevo

Avaz Twist Tower (ATT) je neboder u Sarajevu koji je sedište novinsko-izdavačke kuće Avaz. Avaz Twist Tower je visok 142 metra i zajedno sa 30 metara visokom antenom, ukupna visina nebodera je 172 metra. Na visini od 100 metara se nalazi restoran s terasom, a za zadnja tri sprata predviđeni su ugostiteljski objekti.

Kada obiđete glavne atrakcije, vreme je za duže šetnje i uživanje u lokalnim specijalitetima grada. Srce Sarajeva predstavlja predivna Baščaršija, istorijski i kulturni centar iz 15. veka, koji se sastoji od lavirinta ulica, prekrasnih lokala, prodavnica, džamija... Restorani i kafići pozivaju vas na uživanje u ukusnoj hrani, piću i ljubaznoj usluzi.  Ono što svakako peporučujemo jeste specijalitet kuće i jelo zbog kojeg mnogi menjaju svoju rutu i prave pauzu u ovom predivanom gradu. Reč je o pravom sarajevskom ćevapu čiji ukus ostaje dugo posle konzumacije.  Ukoliko pak svraćate u prepodnevnim satima na doručak, tu su vrhunske sarajevske pite, burek pripremljen ispod sača, kao i kafu iz fildžana.

U Sarajevo iz Beograda možete doći na različite načine: kolima, vozom, avionom, autobusom ili kombi prevozom koji je vrlo zgodan ako dolazite na produženi vikend, što je sasvim dovoljno za prvo upoznavanje.

Raznolika i vrhunska ponuda koju Sarajevo velikodušno nudi, glavni su krivci sve većeg broja turista, kao i vaše  sigurne ponovne posete.

 

 About the Author

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. Organizujemo kombi prevoz iz Beograda do svih značajnijih turističkih mesta u regionu.