Iveco pobednik Dakar relija

Nakon prve pobede 2012. godine, Iveco je ove godine odneo još jedan trijumf na „Dakar reliju“, u konkurenciji terenskih vozila. I ovoga puta, glavni vozač bio je Holanđanin Žerar de Roj, koji je predvodio tim „Team Petronas De Rooy Iveco“, koji su pored njega činili i Čeh Aleš Loprais, Federiko Viljagra iz Argentine i Pep Vilja iz Španije, uz još osam pomoćnih vozača. Ovaj uspeh, tim je ostvario sa dva Ivekova „Powerstar-a“ i dva „Trakker-a“, uz pomoć još sedam servisnih vozila tipa Iveco Daily.

iveco dakar

Trideset osma po redu najpoznatija trka ove vrste, i ove godine se održala u Južnoj Americi, krenuvši iz glavnog grada Argentine, Buenos Airesa, 3. januara. U trci dugoj 9.000 kilometara učestvovalo je 354 vozla (55 kamiona, 110 automobila, 143 motocikala i 46 kvadova)  i 556 takmičara iz 60 zemalja.

Tri Ivekova kamiona našla su se na prve tri pozicije, ostavivši iza sebe četiri poznata konkurenta u proizvodnji kamiona.

„Ovo je za nas bio veliki test pouzdanosti naših terenaca, jedan ultimativni test, koji su naši vozači iskoristili na pravi način i izvukli najbolje iz ove trke.“ – bio je zadovoljan nakon trijumfa predsednik Kompanije Pjere Lahute. Posebnu zahvalnost izrazio je vozačima koji su uspeli da izvuku maksimum iz Ivekovih vozila.

Za glavnog vozača, De Roja, ovo je druga pobeda sa Ivekom na Dakar eliju. Na kraju ovogodišnjeg takmičenja, holandski šampion je posvetio pobedu svom kolegi, kopilotu navigatoru Jirgenu Damenu, koji je preminuo prošle godine.

Kao treće plasirani na podijumu, stajao je Federiko Viljagra, poznatiji kao „El Coyote“, Argentinac koji je sa „Iveco Powerstar“ kamionom postao ljubimac miliona domaćih navijača.

Ton Van Genukten je završio peti u kamionu „Iveco Trakker“. Kako je bio jedan od servisera za brze popravke, čitavu trku je bio desna ruka preostalih vozača Ivekovog tima, te je njegovo peto mesto, iako naizgled daleko od uspeha kolega iz ekipe, zapravo veći uspeh, jer je ostvaren uz veliko požrtvovanje i naporan rad pružanja pomoći celom timu.

Prvi reli Pariz-Dakar, održan je 1977. godine, a Iveko se ovom karavanu pridružio pet godina kasnije, 1982. Do prve pobede se čekalo trideset godina, ali je sledeća ostvarena već nakon četiri godine. U 2016. godini, pored ove pobede, Iveko je dobio veliko priznanje za kamion godine za novi model „Eurocargo“, dok je „Magelys“ – Ivekov proizvođač autobusa, proglašen za najboljeg na svetu u svojoj klasi.

 

Ako se po jutru dan poznaje, za Iveko nema mnogo brige u 2016. godini.About the Author

Iveco - akronim za Industrial Vehicles Corporation, je italijanska industrijska proizvodnja vozila. Firma je sa sedištem u Torinu, Italiji , i potpuno je kontroliše CNH Industrial Group. Ona dizajnira i proizvodi laka, srednja, teška komercijalna vozila, vozila za kamenolome i gradilišta, gradske i međugradske autobuse i specijalna vozila za aplikacije kao što su gašenje požara, off-road misije, vojnu i civilnu odbranu.