Krug dvojke – simbol Beograda

„Krug dvojke“, fenomen i simbol Beograda, nekome omiljeni deo prestonice, nekome, pak, omražen, ali svakako generacijama poznat deo prestonice koji je dom mnogih građana i meta svih posetilaca.

Krug dvojke dobio je ime po tramvajskoj liniji broj 2, čija trasa pravi krug oko najužeg dela grada, odnosno njegovog strogog centra. Inače, tramvaj je najstariji oblik javnog gradskog prevoza u Beogradu. On je prvobitno uveden kao tramvaj na konjsku vuču 1892. godine. Vremenom je linija broj 1 prestala da saobraća, pa danas „dvojci“ pripada počasno prvo mesto u spisku linija GSP-a. Zamišljenim krugom oko centra grada, „dvojka“ vozi od 1928. godine i posebna je po ovoj svojoj putanji koja nema početnu i poslednju stanicu, već će vas tramvaj pre ili kasnije dovesti do istog mesta, bez obzira na kojoj stanici ste ušli i u kojem smeru.

„Dvojka“ je i svojevrstan način za panoramsko razgledanje Beograda, i to po ceni jedne karte za prevoz! Na ovoj putanji, kroz staklo tramvaja broj 2, pogled pada na brojne znamenitosti prestonice, i kroz neke od najstarijih ulica grada stižemo do Bajlonijeve pijace (a znate da, ako želite bliže da upoznate neki grad, treba da se zaputite na gradsku pijacu), zoološkog vrta, neprikosnovene beogradske tvrđave Kalemegdan, brojnih kulturnih, obrazovnih i verskih ustanova, dalje do železničke stanice (raskrsnice puteva Evrope i sveta), pa sve do mesta na kojima će se naći ono po čemu je Beograd možda i najpoznatiji, a to je zabava.

U poslednje vreme, velika je potražnja za smeštajem u Beogradu na dan, jer veliki broj turista voli i da svrati u ovu prestonicu, makar i na kratko, pa je „krug dvojke“ deo grada sa kojim se prvo upoznaju i u kom mogu da sagledaju Beograd u malom. U ovom naizgled malom krugu mogu se upoznati razni slojevi beogradske istorije, koja nije nimalo dosadna ili zanemarljiva.  Kada se ovo gradsko jezgro pogleda izbliza, čita se davna prošlost grada ispisana na ulicama i zdanjima koje je nagrizao zub vremena i na kojima je svaka istorijska, kulturna i umetnička epoha ostavila svoj trag.

Kažu da iz „kruga dvojke“ sve kreće. Ipak, svedoci smo sve manjeg rada kulturnih institucija i ulaganja u njihov razvoj, nezavidnog nivoa na kojem se nalazi umetnički sloj našeg društva i stanja u kojem su vrednosti obrazovanja zamenili neki moderni trendovi koje nam plasira ideja o potrošačkom društvu. Zato se treba okrenuti i vratiti pravim vrednostima koje je negovala intelektualna i naučna elita koja je živela i stvarala nekako najviše baš u ovom delu prestonice i ostavila veliku zaostavštinu iz koje možemo mnogo toga da naučimo. Nakon upoznavanja ove strane „kruga dvojke“, tu su uvek mesta na kojima se tradicionalno okuplja društvo, a to su kafane – omiljena mesta za druženje. Kažu da svaki Beograđanin ima svoju omiljenu kafanu i svaka kafana svoje omiljene Beograđane koji tu dočekuju noć, a neretko i ranu zoru. Nekad se čini da se iz „kruga dvojke“ ne mora ni izlaziti.

 

Objasnili smo vam pojam „kruga dvojke“, fenomena i simbola Beograda, na vam je da se (opet) provozate tramvajem broj 2.About the Author

Belano apartmani Beograd nude sve što i hotelski smeštaj, po pristupačnijim cenama… U zavisnosti od vaše želje i potrebe izaćićemo u susret svim vašim prohtevima i organizovati sve, kako bi vam boravak u Beogradu protekao u što prijateljskijoj atmosferi…