Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Imati čistu kuhinju od velike je važnosti za zdravlje svih članova obitelji. S obzirom da se u kuhinji priprema hrana, provodi mnogo vremena, te da je prosječna temperatura kuhinje nešto viša od ostalih prostorija u kući (zbog kuhanja i mnoštva aparata) ona je podobno mjesto za rast i razvoj bakterija. Donosimo stoga nekoliko savjeta za učinkovito i jednostavno čišćenje kuhinje.

Isplanirajte rutinu čišćenje

Neke kuhinjske poslove trebalo bi obavljati svakodnevno, neke na tjednoj bazi, a treću kategoriju sačinjavaju zadaci koje je dovoljno napraviti jednom u dva mjeseca, kao što su detaljno čišćenje pećnice, frižidera, odvoda, unutrašnjosti kuhinjskih ormarića i slično. Za funkcionalnu rutinu najvažnije je savjesno obavljane onih svakodnevnih poslova. Preporučljivo je da svaki dan prebrišete sve radne površine, usišete pod, te na brzinu čistite slavinu i sudoper nakon pranja suđa. Ova svakodnevna rutina uzet će vam oko pola sata vremena. U kategoriji poslova koje obavljate jednom tjedno svakako bi trebalo biti prebrisavanje poda, kuhinjskih uređaja, te čišćenje vanjskih dijelova kuhinjskih ormarića i unutrašnjost kante za smeće.

Čišćenje električnih aparata

Često se previdi da se i oni prljaju i zahtijevaju redovito čišćenje. Primjerice, unutrašnjost mikrovalne pećnie može se dobro očistiti korištenjem limunovog soka. Stavite dvije žličice limunovog soka i dvije šalice vode u zdjelu koja može stati u mikrovalnu, zatim ju u mikrovalnoj zagrijavajte tri minute. Nakon toga izvadite zdjelu, a prebrišite mikrovalnu. Za čišćenje hladnjaka i perilice posuđa odlično pomaže crni čaj. Stavite pet vrećica u zdjelu vrele vode, a kad se ohladi imat ćete novo sredstvo za čišćenje (ako imate listiće čaja, dodajte i njih). Dobar je i za čišćenje slavina i sudopera.

Rješite problem čim nastane

Sve je nečistoće najbolje riješiti odmah nakon nastanka. U suprotnom ćete se suočiti s poznatim mukama ribanja zagorenih ostataka hrane u tepsijama i tavama. Za učinkovito čišćenje takvih mrlja dodajte malo deterdženta za posuđe i nešto vode. Zatim to zagrijte dok ne počne kipiti, pa pustite da se tekućina ohladi. Nakon hlađenja lako ćete ukloniti zagorene ostatke. Prospe li vam se hrana unutar pećnice, preko tih nečistoća nanesite soli. Spriječit će nastanak tima i olakšati čišćenje kasnije (smetaju li vam mirisi, dodajte cimet).

Prevencija

Čišćenje kuhinje ne mora oduzeti sate i sate vremena. Usvojite li određene radne navike, na čišćenje ćete trošiti tek pola sata na dan. U većini se kućanstava tokom tjedna nakupi ogromna količina suđa, što zahtjeva višesatno pranje tijekom tjedna. Stoga se riješite sveg što ne koristite na svakodnevnoj bazi; primijetit ćete da u velikoj većini slučajeva koristite istih nekoliko komada posuđa. Stoga ostatak negdje spremite, a ostavite samo najnužnije. Isti princip primijenite i na ostatku kuhinje.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Danas se u trgovinama nude deseci proizvoda za čišćenje kuhinje. Velika ih većina sadrži kemikalije i druge tvari koje mogu predstavljati rizik za zdravlje. Jednostavno i jeftino rješenje su prirodna sredstva za čišćenje – uštedjet ćete novac, a kuhinja će biti kao nova. Primjerice, mješavina octa i vode odlično je sredstvo za čišćenje svih površina u kuhinji, pa čak i pipa, podova, sudopera i slavina. Dezinficira i uklanja neugodne mirise; ukoliko vam smeta miris octa, ne brinite, nestat će kad se osuši. Soda bikarbona je također odlična i možete ju koristiti za otčepljivanje odvoda: u odvod ulijte otprilike pola (male) šalice sode bikarbone, pa zatim jednaku količinu octa. Prekrijte odvod, pričekajte nekoliko minuta (smjesa će se pjeniti), pa sve isperite kipućom vodom.
About the Author

Ivana je blogerica i putoholičar koja iza sebe ima brojna putovanja i velik broj prijeđenih kilometara. Iako se kaže da je kod kuće najljepše, previše toga imamo za vidjeti i otkriti na ovoj čarobnoj Zemlji da bi bilo šteta ne zaviriti u neki drugi kutak svijeta.