5 Skrivenih Dragulja Jadrana

Hrvatska ima mnoštvo prirodnih ljepota i atrakcija. Neke od njih dobro su poznate domaćoj, a i svjetskoj javnosti, no postoje i one koje baš i nisu općepoznate, a svakako su to zaslužile svojom ljepotom i jedinstvenošću. Ovo je naš odabir pet skrivenih dragulja Hrvatske.

1. Modra špilja, Biševo

Biševo je otočić jugozapadno od Visa na kojem je skrivena jedna od najljepših tajni Jadrana, Modra špilja. Riječ je o morskoj špilji u koju kroz podvodni otvor ulaze zrake sunca, odbijaju se od pješčano dno i osvjetljavaju je; efekt koji rezultira prekrasnim plavim osvjetljenjem cijele špilje, dok svi objekti u vodi dobivaju srebrne nijanse. Osim što je zanimljiv geomorfološki lokalitet, postala je odredište mnogih ekskurzija i ronilačkih izleta zbog svoje lijepote. U špilju se može ući jedino čamcem kroz umjetni otvor, a preporuča se da ju posjetite oko podneva. Tada je sunce visoko na nebu i kut upada sunčevih zraka garantira svjetlosni spektakl Modre špilje.

2. Šipan

Otok Šipan najveći je otok arhipelaga u blizini Dubrovnika, Elafitskih otoka. S obzirom da danas na njemu živi tek petsto ljudi (riječ je o mahom starijoj populaciji u naseljima Šipanska Luka i Suđurad), prava je oaza mira i tišine. Otok je ispresjecan starim stazicama i cestama savršenima za duge šetnje, obiluje mediteranskom vegetacijom, ima nekoliko plaža, a nije zanemariva ni kulturna baština. Naime, na njemu se nalaze čak 42 stara ljetnikovca i 43 crkve, jer je Šipan nekada bio omiljeno odredište za odmor aristokracije Dubrovačke Republike. 

3. Uvala Stiniva

Stiniva je prekrasna, izolirana uvala na otoku Visu. S morske strane okružuju je dvije strme kamene litice, koje ostavljaju prolaz širok samo pet metara, što znači da se u nju može samo manjim brodovima. S kopna se može doći samo pješke, jer ne postoji automobilska cesta, tek jedan puteljak. Unutar uvale nalazi se predivna pješčana plaža, a s obzirom da je uistinu teško doći do nje, riječ je o jednom od najočuvanijih i najčišćih mjesta na cijeloj hrvatskoj obali. Stiniva je još davne 1967. godine proglašena spomenikom prirode.

4. Murter

Udaljen od kopna svega dvadesetak metara (postoji most koji spaja otok s kopnom), Murter je popularno odredište svih ljubitelja jedrenja. Tamo se svake godine održava jedriličarska regata Latinsko idro, a more oko otoka smatra se savršenim za jedrenje zbog kombinacije struja i vjetra. Stanovnici danas žive pretežito od turizma, tako da su sva četiri naselja svakog ljeta puna turista, pogotovo mladih koji dolaze posjetiti festivale elektronske glazbe koji se održavaju na otoku. 

5. Galešnjak

U blizini Pašmana nalazi se otočić Galešnjak, koji je nakratko postao svjetska senzacija kada ga je prije nekoliko godina Google Earth istaknuo zbog neobičnog izgleda. Naime, otok je srcolik, što mu je donijelo nadimke „Otok ljubavi i „Otok zaljubljenosti“. Postao je destinacija za parove, nije trajno naseljen, do njega se može samo privatnim aranžmanom (onima koji nemaju vlastitu brodicu ili jahtu na raspolaganju je opcija unajmljivanja koju , a postoji i uređena koliba u kojoj se može prenoćiti. Savršeno mjesto za sve zaljubljene koji žele uživati sa svojim partnerom daleko od turističkih gužvi.

Kako ih posjetiti?

Premda ova mjesta ne zauzimaju naslovne stranice hrvatskih turističkih brošura, ipak se mogu posjetiti kroz organizirane izlete (Murteru blizina kopna ipak omogućuje dobru prometnu povezanost) koje nude lokalne turističke agencije, ili, u slučaju Galešnjaka, unajmljenim brodom ili jahtom lokalne charter agencije.  Možda je zapravo i bolje da ne dođu u fokus šire javnosti, jer bi se velikim brojem posjetitelja izgubila i njihova jedinstvena i mirna atmosfera.
About the Author

Ivana je blogerica i putoholičar koja iza sebe ima brojna putovanja i velik broj prijeđenih kilometara. Iako se kaže da je kod kuće najljepše, previše toga imamo za vidjeti i otkriti na ovoj čarobnoj Zemlji da bi bilo šteta ne zaviriti u neki drugi kutak svijeta.