Kombank Arena

Jedna od najvećih znamenitosti Beograda nalazi se na Bulevaru Arsenija Čarnojevića 58. Na ovom mestu se izdiže velelepna višenamenska dvorana, čuvena Beogradska arena. Od septembra 2012. godine, nakon potpisivanja petogodišnjeg ugovora sa Komercijalnom bankom, dvorana nosi zvanično ime Kombank arena.

Kombank arena se prostire na 48.000 kvadratnih metara, smeštajnog kapaciteta od 18. 000 do 25.000, u zavisnosti od dogđaja. Razne manifestacije koje se održavaju u ovoj dvorani privlače veliki broj turista, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Zato su apartmani za izdavanje u Beogradu koji poseduju i parking mesto od velikog značaja posetiocima, jer se smatra da Arena nema dovoljan kapacitet parking.

Kombank arena je smeštena na auto-putu E-70/E-75 koji povezuje sve veće gradove, od Novog Sada i Budimpšete na severu, Zagreba na zapadu do Niša i Skoplja na jugu. Posetioci Arene iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije do nje mogu doći i vozom, jer je železnička stanica Novi Beograd udaljena svega 10 minuta hoda. Posetiocima koji u Arenu pristižu sa beogradskog aerodroma ,,Nikola Tesla”, kao i iz centra grada potrebno je 15 minuta vožnje do odredišta, ali na umu treba da im bude vreme polaska kako ne bi zapali u gužvu i prolongirali potrebno vreme.

Početak radova na izgradnji Arene datiraju iz 1991. godine, nakon što su zvaničnici Međunarodne košarkaške federacije poverili Beogradu organizaciju svetskog prvenstva koje je trebalo da se održi 1994. godine. Novobeogradski Blok 25 određen je kao odgovarajuće mesto za Arenu, kako zbog gore pomenute blizine auto-puta, železničke stanice, tako i zbog dobre povezanosti gradskim saobraćajem sa svim delovima grada. Zbog ratova i sankcija u bivšoj Jugoslaviji, Beogradu je oduzeto pravo da organizuje svetsko prventstvo. Ponovni pokušaj izgradnje Beogradske arene dogodio se 1998. godine, kada je Beograd izabran za domaćina Svetskog prventsva u stonom tenisu 1999. Nažalost, scenario se ponavlja, Jugoslavija gubi pravo da organizuje prvenstvo usled NATO bombardovanja. Zanimljivo je da je 20. septembra 2000. godine održan prvi javni dogođaj u tada još neizgrađenoj Areni. To je bio miting Slobodana Miloševića u okviru predsedničke kampanje, koji je ujedno bio i njegov poslednji javni govor.

Beogradska arena je dovršena 2004. godine i zvanično otvorena održavanjem košarkaškog turnira Dijamantska lopta. Na platou ispred severnog ulaza nalazi se spomenik stilizovane košarkaške lopte kao uspomena na ovaj značajan događaj. Beograd je nakon toga konačno dobio pravo da organizuje Evropsko prvenstvo u košarci 2005.

 

Spisak manifestacija održanih u Beogradskoj arena je poduži, a na mnogim su obarani rekordi u poseti. Smeštajni kapaciteti u Beogradu su se znatno povećali izgradnjom Arene povećao i u njenoj okolini se nalaze veliki izbor novog i modernog smeštaja. Pogledajte listu događaja, odaberite sledeći muzički, sportski ili drugi nasput kojem biste voleli da prisustvujete i možda baš vi doprineste obaranju nekih rekorda.About the Author

Mi smo Belano Apartmani, agencija koja ima jedan cilj, a to je vaš užitak. Nastali smo sa idejom da gostima i prijateljima grada Beograda učinimo boravak u našem gradu što prijatnijim i prisnijim, kako bi vam dani provedeni u našim apartmanima protekli kao da niste ni napuštali vlastiti dom.