Kako znati koja tinta i toner je kvalitetna

Ako nemate mnogo iskustva sa štampačima i tonerima, prvi korak u izboru pravog kertridža je da se identifikuju proizvođač i tip vašeg štampača i da vidite koji su tinta i toner kompatibilni s njim. Ovaj tekst upoznat će vas sa osnovama toner i inkjet kertridža, objasniti razlike i pomoći vam da znate koji toner i tinta su kvalitetni.  

Pre svega, toner ketridž nije isto što i inkjet kertridž – iako se, naravno, obe vrste koriste za štampanje – važno je da znate da se toner kertridži ne mogu da koriste inkjet štampači, a inkjet kertridži ne mogu da koriste laserski štapači. Prosečni toner kertridž su skuplji od inkjet kertridža, no mogu da štampaju više stranica i duže traju. Nasuprot tome, inkjet štampači koriste se kod kuće ili u malim kancelarijama gde je manja potreba za štampanim materijalom. 

Tipični toner kertridži dizajnirani su za štampanje u boji, što znači da sadrže crnu, žutu, magneto i cian boju koje se u procesu štampe kombinuju i proizvode sve druge kombinacije boja. Ako ne planirate da štampate u boji, možete jednostavno da kupite crni toner koji je jeftiniji.

Postoje tri vrste toner kertridža: kertridži originalnog proizvođača (original equipment manufacturer cartidge ili OEM cartridge), koje je napravila kompanija koja proizvodi i sam štampač. Kompanija će tada bez izuzetka preporučiti i podsticati korišćenje tih kertridža – na primer, HP će uvek promovisati HP kertridž kao najbolje rešenje za HP štampače. Fer je reći da su OEM kertridži najbolji u pogledu kvaliteta, što je veoma važno ako planirate da štampate fotografije ili dokumente visoke rezolucije. 

Druga vrsta su zamjenski kertridži, koji su napravljeni od strane kompanija koje nisu bile uključene u proizvodnju štapača i obično su jeftiniji. Štampani će materijal biti niže kvalitete u usporedbi s OEM kertridžima, no i ovi su kertridži dovoljno dobri za većinu štamparskih potreba prosečne kancelarije ili kuće. Postoje i prerađeni kertridži, napravljeni od starih praznih kertridža koji se pune tonerom/tintom i ponovo šalju na tržište. Oni su najmanje kvalitete, ali i najjeftiniji. Vaš izbor kertridža tako zavisi od materijala koji planirate da štampate; ako većinom štampate jednostavan tekst, čak i prerađeni kertridži bit će dovoljno dobri. Naša preporuka je da možete da koristite zamenski kertridž koji su dovoljno dobri za 99 posto svih štampanja; preradženi kertridži previše variraju u kvalitetu i možete da dobijete stvarno lošu robu. Naravno, ukoliko vam je kvalitet štampanja jako bitan, bavite li se, recimo, profesionalno fotografijom, OEM kertridži su najbolji izbor.

Neki kertridži čak dolaze sa garancijom. Ako planirate da kupite veliki kertridž za kancelariju, koji ima kapacitet za štampanje hiljadu ili više stranica, garancija je nešto što biste trebali da tražite. Možete i da kupite više kertridža u jednom komadu, umesto kupovine jednog – dobit ćete popust na količinu u većini specijaliziranih prodavnica te uštedeti novac. Ovo je posebno korisno ako kupujete za kancelariju.

Ako niste sigurni da li je kertridž kompatibilan sa vašim štampačem jednostavno saznajte model vašeg štampača i pronađite informacije na internetu ili toner katalogu ako ga imate na raspolaganju. Možete da proverite kertridiž koji već imate u štampaču i pokušate da pronađete isti. Nakon što ste sigurni koji su kertridži kompatibilni, vaš izbor ovisi, kao što smo već rekli, o materijalu kojeg ćete štampati i novcu kojeg imate na raspolaganju.

 About the Author

Volim da pisem o razlicitim temama, pisanje mi je hobi i nesto cime bi se hteo baviti u buducnosti. Pisem cesto jer nalazim relaksaciju u tome i zadovoljenost.