Eko-održiva vozila koje voli grad

Jedan od gorućih problema savremenih država tiče se zaštite i očuvanja životne sredine. Proteklih decenija, sprovedene su brojne akcije i uložena značajna sredstva u pravcu podizanja svesti javnosti, istraživanja i proizvodnje ekološki održivih proizvoda.

Ekološka svest je poslednjih godina veoma napredovala, ali nažalost u srazmernom porastu su i izvori zagađivanja planete. Jedan od najznačajnijih zagađivača jesu prevozna sredstva koja svakodnevno ispuštaju velike količine izduvnih gasova čime zagađuju vazduh kao i čitav eko sistem. U svrhu dovođenja nivoa zagađenosti na prihvatljivu meru, sprovođene su brojne mere od strane vlasti različitih zemalja u pravcu eliminacije i smanjenja izvora zagađivanja. Tako je prošle godine u Francuskoj zabranjen saobraćaj autobusima i kamionima koji spadaju u najveće zagađivače. Slične akcije su prethodne godine sprovedene i u nama okolnim zemljama. U Makedoniji je, u par navrata, zabranjen saobraćaj teretnih vozila u gradskim sredinama, kao i u Bosni i Hercegovini, u kojoj je zabrana saobraćaja teretnih vozila u Sarajevu važila čitav jedan period.

Velike svetske kompanije su pristupile ovom trendu, što na sopstvenu inicijativu, što kako bi ispoštovale nove zakonske regulative, a ujedno zadržale svoju lidersku poziciju i dale svoj doprinos u smanjenju i sprečavanju daljeg zagađivanja životne sredine. Kompanija Iveco, kao proizvođač prevoznih sredstava lake, srednje i teške kategorije, blagovremeno je prepoznala svoju ulogu u očuvanju životne sredine, s obzirom da upravo ove kategorije vozila predstavljaju najveće zagađivače u drumskom saobraćaju. Iveco je jedini proizvođač koji nudi celu postavu vozila na komprimovani prirodni gas, za prevoz ljudi i tereta. To je ujedno i razlog zbog čega se gotovo sva nova Iveco vozila svrstavaju u kategoriju eco-friendly, sa minimalnim štetnim uticajem na životnu sredinu, koja sada predstavljaju nove standarde u održivosti.

Iveco je nedavno dobio i međunarodno priznanje - jedan od najnovijih modela Iveco kamiona, novi Eurocargo, proglašen je za “Međunarodni kamion godine 2016”. Žiri sačinjen od 25 vodećih publikacija o komercijalnim vozilima u Evropi, odluku je doneo na osnovu nekoliko važnih kriterijuma, uključujući doprinos efikasnosti drumskog prevoza, tehnološke inovacije, bezbednost, potrošnju goriva, kao i uticaj na životnu sredinu.

Iveco se može pohvaliti svojim doprinosom na efikasnost i zaštitu životne sredine i u ostalim kategorijama vozila. U kategoriji lakih vozila, novi Iveco Daily Furgon pobrao je mnoge pozitivne kritike, kao snažno i produktivno vozilo napredne tehnologije motora i menjača i  izuzetne udobnosti. Još jedan značajan doprinos održivosti i pozitivnog uticaja na životnu sredinu jeste i novi Iveco CNG Daily “Natural Power”, vozilo na prirodan gas sa duplim pogonom na CNG i benzin. Do sada je u Evropi plasirano više od 10,000 vozila Iveco na prirodni gas, prvenstveno za potrebe transporta u gradskim sredinama.

 

Prirodan gas je jedno od pogonskih goriva budućnosti i može se reći da za sada predstavlja jedno od najpogodnijih ekonomskih i ekoloških rešenja problema transporta. Zahvaljujući niskoj štetoj emisiji, vozila sa pogonom na prirodni gas mogu se koristiti čak i u zaštićenim zonama saobraćaja.About the Author

Kompanija WEST TRUCK d.o.o. osnovana je 2001. godine kao ovlašćeni prodajno servisni centar IVECO S.p.A iz Torina. Od svog osnivanja, pa sve do danas kompanija je lider na domaćem tržištu u prodaji Iveco komercijlanih vozila lake, srednje i teške kategorije.