Najbolji ski rezorti u Europi

Tražite šarmantno mjesto za zimovanje na istoku Europe? Donosimo vam neka od najboljih skijališta u istočnoj Europi koji nude mnogo više od samo skijanja.


Mariborsko Pohorje, Slovenija

 


Najveće slovensko skijalište smješteno u Pohorju koje se nalazi samo malo izvan drugog najvećeg grada u Sloveniji - Maribora. Do skijališta imate samo dva sata vožnje od glavne zračne luke u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije i 15 minuta šetnje do redovne autobusne linije i stanice. Folklorne priče kruže o šumi koja okružuje padine kako u njoj možete vidjeti gobline, vile i ponekog diva. 42km uređenih staza uključuje 10km staza koje su osvjetljene za noćna skijanja te je navodno najveće noćno skijalište u Europi. Mariborsko Pohorje ima dovoljnu dužinu ugostiti slalom utrke Svjetskog prvenstva, ali i staze koje su kratke i pogodne za početnike. U podnožju žičara nalaze se hoteli koji pružaju uvid u glavne planine. Ako tražite popularno mjesto za zimski godišnji odmor onda svakako izaberite skijanje u Pohorju jer zasigurno nećete zažaliti.


Popova Šapka, Makedonija

 


Ovo uređeno područje je uglavnom planinski dio bivše Jugoslavije i omeđeno je granicama sa Srbijom, Kosovom, Bugarskom, Albanijom i Grčkom. Kvaliteta snijega za skijanje je odlična i padine su prekrivene od siječnja do ožujka. Popova Šapka je na sjevero-zapadu zemlje, samo 90 minuta od zračne luke u Skopju i najrazvijenije i najpopularnije je skijalište u regiji.


Sa svojih 10km staza, čini se maleno skijalište, ali je pravi mamac za skijaše. Žičara se diže do do 2510 metara i imate na izbor dvije jednostavne staze. U ponudi također imate školu skijanja i najam opreme te razne restorane u hotelima. Tjedan dana na ovoj stazi možda će vam biti previše, ali je savršena alternativa za kratak zimski odmor. Za više informacija o ovom skijalištu preporučujemo pročitati putopis Vedrana Anelića.


Bansko, Bugarska

 

 

Drevni grad s opsežnim modernim skijašnim područjem Bansko je Bugarski top resort. Grci, Rusi i veliki broj Britanaca svake godine posjećuju ovu destinaciju koja se nalazi samo dva i pol sata vožnje južno od zračne luke Sofija. Bansko skijalište leži na planini Pirin, blizu makedonske i grčke granice, a preko dana se pruža i pogled na Egejsko more. Grad ispod rezorta ima stare kamene zgrade i kamene ulice i uvijek je bio popularan među turistima.


Padine se pružaju preko dvije planine i u ponudi je 14 žičara koje uključuju sjedeća mjesta za 6 osoba i modernu gondolu koja ide od glavne planine do podnožja grada. Pogodno je za amatere skijaše i djecu.


Utilitaristički kafići i trgovine koje su služile potrebama gradskog puka prije masovnog turizma zamijenjeni su buticima, vinskim barovima i pizzerijama. Također ima i dosta tradicionalnih pubova u kojima možete čuti živu glazbu. Cijene su niske i pravo je mjesto za zabavu u razdoblju između Božića i kraja veljače. Službenu web stranicu skijališta možete posjetiti ovdje.


Poiana BraŠov, Rumunjska

 

 

Lagane padine, živahan noćni život i kulturni izleti su karakteristični za jedino skijalište u Rumunjskoj na planinama Karpata - Poiana Brašov. Nalazi se tri sata vožnje sjeverno od najbliže zračne luke koja je u Bukureštu, a 12 km vožnje autobusom od srednjovjekovnog grada Brašov. Drakulin dvorac je 23 km vožnje od mjesta i svakako se isplati posjetiti ga. Zemlja je pretrpjela strahote dok je na vlasti bio Nicolae Ceausescu, od 1965. do 1989. godine, kada je svrgnut i smaknut. U post-komunističkoj eri, zimski sportovi su bili otežani nedostatkom ulaganja, ali ovo skijalište sada postaje sve uspješnije i privlači turiste iz cijelog svijeta. Ovdje možete pronaći dobar izbor hotela u podnožju padine, a standard i kvaliteta smještaja je visoka. Brašov također ima dobar izbor jeftinih dućana i prekrasne crkve iz 15. stoljeća. About the Author

Maja je blogerica koja obožava putovati, učiti nove jezike i upoznavati nove kulture.