Kako dizajnirati kutak za učenje za studente i učenike

Kada im dijete krene u školu ili na fakultet, roditelji često žele unaprijediti dizajn i položaj kuta za učenje. Prostor mora biti komforan, atraktivan i prikladan za mnoge vrste aktivnosti učenja. Donosimo vam par savjeta za dizajniranje prostora za učenje koji će vam pomoći da izvučete najviše od svog doma.

 


Sunce


Jedna stvar koju treba uzeti u obzir za prostor za učenje je koliko prirodnog svjetla prostor prima. Budući da sunčeva svjetlost aktivira razinu kortizola rasta i utječe na opće emocionalno i fizičko blagostanje, to može pozitivno utjecati na djetetovu produktivnost.


Veličina prostora


Pri projektiranju prostora za učenje, važno je omogućiti dovoljan prostor za rad prema potrebama učenika ili studenta, kao i prostor za pohranu potrebnih materijala. Za učinkovitost, vaš učenik treba imati svoje računalo i komepletan školski pribor, materijale za učenje, te udžbenike, nadohvat ruke. Obitelji s više od jednog učenika ili studenta trebaju osigurati da svaki student ima svoj vlastiti mjesto za pohranu materijala. Ako će vaši školarci dijele zajedničku radnu površinu, ostavite im dovoljno prostora, tako da oni mogu slobodno raditi bez da se sudaraju ili smetaju jedno drugome. Ako primarna radna površina nije dovoljno velika, razmotrite čvrst sklopivi stol za ove prigode.


Eliminirajte smetnje


Ako je moguće, odaberite prostor za učenje s minimalnim ometanjima. Mir i tišina su uvijek plus! Za poboljšanje koncentracije, također treba pokušati izabrati područje u kojem ima najmanje aktivnosti u kući. Učenje pokraj ulaznih vrata ili prometnoj kuhinji ne može biti idealna zamjena za djetetovu spavaću sobu. Ako nemate drugog izbora nego smjestiti radni prostor u kojem se događaju aktivnosti u vašem domu, ograničite vizualne smetnje u periodu u kojem dijete uči kako biste pomogli im fokusirati se na ono što je važno.


Obavezna tehnologija


Danas su određeni alati i tehnologija potrebni za učenje, uključujući dobro održavana računala, potrebne software-e i printer. Međutim, postoji još par stvari koje bi vašem studentu moglo olakšati učenje.


 

 

Ako vaše dijete studira informatičke znanosti povezivanje računala sa još jednim monitorom će mu omogućiti da prati više stvari na dva ekrana odjednom. Ovo može studentima omogućiti da rade lakše i učinkovitije prilikom hvatanja bilježaka, pisanja radova i još mnogo toga.


 

 

Iako je nekim studentima i učenicima lakše pisati bilješke na papir i u bilježnice, mnogi se koriste online servisima poput Google dokumenata, aplikacija i ostalo, a ovdje je imati kvalitetan printer sa mogućnošću korištenja zamjenski tonera velika prednost jer samo klikom gumba mogu sve svoje bilješke imati u rukama. Također, većina profesora zahtjeva i prakticira pisanje eseja, referata i seminara stoga će vaše dijete često morati koristiti printer za osnovne potrebe.


 

 

E-čitači studentima pružaju fleksibilnost te ih također potiču na čitanje i istraživanje teme izvan njihovih školskih aktivnosti jednostavnim klikom na gumb. Osim toga, mnoge narodne knjižnice nude e-knjige online, što ih čini lakim za pregledavanje i preuzimanje novog materijala za čitanje kod kuće. Također, deca preko e-čitača mogu čitati i lektire.


Pronađite odgovarajući namještaj


Prije kupnje namještaja svakako uzmite u obzir ergonomiju u sobi vašeg djeteta. Da bi se osjećali ugodno namještaj bi trebao biti ergonomičan i s mogućnošću podešavanja visine kako bi se potpuno prilagodili vašem djetetu, a i dugoročno će se isplatiti s obzirom da djeca brzo rastu i nećete morati za godinu-dvije kupovati novi namještaj.

 About the Author

Maja je blogerica koja obožava putovati, učiti nove jezike i upoznavati nove kulture.