Ešerihija koli u trudnoći

U vreme trudnoće žene treba da paze na svoje zdravlje. Posebno treba da paze na različite vrste infekcija. Urinarne infekcije jesu jedne od njih, a njihov najčešći uzročnik jeste široko poznata bakterija ešerihija koli.

Šta je ešerihija koli?

Ešerihija koli, ili samo ešerihija, jeste vrsta bakterije koja naseljava digestivni trak ljudi i životinja. Pod normalnim okolnostima sasvim je bezopasna. Međutim, kada dospe do drugih delova tela ona izaziva mnogobrojna obeljenja, od kojih su neka manje, a neka više ozbiljna. Sepsa, infekcija bubrega i anemija spadaju u prvu grupu, dok u drugu spadaju krvava dijareja, crevne i urinarne infekcije.

Kako ešerihija koli dospeva u naš organizam?

Postoji više načina na koje ešerihija koli dospeva u mesta u našem organizmu u kojima nije  poželjna. Jedan od njih jeste konzumacijom neopranog voća ili povrća, nedovoljno skuvanog ili pečenog mesa u bilo kom obliku, nepasterizovanog mleka ili voćnih sokova, zagađene ili neprečišćene „pijaće“ vode. Ešerihija koli se takođe može preneti dodirom druge osobe na čije ruke je bakterija dospela ili putem analnih seksualnih odnosa, u toku kojih se iz analnog otvora ešerihija može preneti u druge delove tela.

Simptomi urinarnih i crevnih infekcija uzrokovanih ešerihijom

Simptomi urinarnih infekcija uzrokovanih ešerihijom mogu da izostanu, što otežava praćenje infekcije u njenim početnim fazama. Međutim, kada se pojave malaksalost, drhtavica, povišena temperatura, dehidratacija, mučnine, stomačni grčevi ili peckanje tokom uriniranja mame bi trebale biti na oprezu i posetiti svog lekara.

Uticaj infekcija izazvanih ešerihijom koli na plod

Infekcije urokovane ešerihijom koli tokom trudnoće nemaju nikakav direktan efekat na plod budući da se infekcije na njega ne mogu preneti preko placente. Zahvaljujući dijareji i mučninama koje se javljaju kao simptomi infekcija, trudnica se može susresti sa dehidratacijom i malaksalošću koji mogu uzrokovati prevremeni porođaj. Trudnicama koje imaju ozbiljnije stomačne grčeve ili veoma izražene druge simptome, savetuje se da se u što kraćem mogućem roku obrate lekaru, kako ne bi došlo do pobačaja.

Antibiotici se često prepisuju prilikom lečenja ovih infekcija. Međutim, neki od njih se ne mogu primenjivati tokom trudnoće, posebno ne u trećem tromesečju. Zbog toga je veoma važno da buduće majke doktoru naglase, ukoliko je potrebno i više puta, da su u blagoslovenom stanju.

Preventivna zaštita od ešerihije koli tokom trudnoće

Tokom trudnoće redovno testiranje mokraće na prisustvo ešerihije koli je itekako preporučljivo. Kako bi se u trudnoći preventivno zaštitile od infekcija i bolesti koje ešerihija izaziva, za buduće mame važe sledeći saveti.

 

 

 About the Author

Dodaci ishranu, eterična i hladno ceđena ulja

http://www.probotanic.com/