Žrtvovanje srednjovekovnog grada zarad spomenika(!)

Za Beograđane kao i za turiste koji su iznajmili stan na dan u Beogradu, reč – dve pre nego što posetite Avalu….

 

Avala, omiljeno izletište Beograđana , do skoro je krila tajnu,  još jednu iz niza nelogičnih čak skandaloznih postupaka naših vlastodržaca. Ovog puta reč  je o kralju Aleksandru I Karađorđeviću  i događaju iz 1934.g. Doduše, ova tajna nije neka nepoznata činjenica – za nju se znalo, ali je prećutkivana sve do pre nekoliko godina kada je ponovo isplivala pred  javnost.

 

 

Ostaci srednjovekovnog Žrnova

 

Žrnov  ili Žrnovan– srednjovekovno  utvrđenje na vrhu Avale. Nekada se i cela planina zvala Žrnov po velikom žrvnju za mlevenje rude. Pretpostavlja se da su prvo vojno utvrđenje na ovom mestu podigli Rimljani, da bi nadzirali prilaz Singidunumu (Beogradu) i štitili avalske rudnike I vodovod. Poznato je da su još stari Vinčanci (Vinčanska kultura 4400-3200 g.p.n.e.) koristili rude sa Avale. Avalski rudnici su jedni od najstarijih na svetu – kolevka metalurgije.

Čuveni putopisac Evlija Čelebija  (1611-1682) spominje Žrnov kao jedno od šest najvećih utvrđenja u Srbiji.

Međutim, kralj Aleksandar I Karađorđević odlučuje da ga zbriše sa lica zemlje i da bukvalno ne ostavi kamen na kamenu. Da, ceo Žrnov je srušen, a danas od njega nije ostao ni kamen.

U ime čega ? Da bi na tom mestu postavio delo Ivana Meštrovića  ,,Spomenik neznanom junaku.’’

 

Spomenik neznanom junaku 

Ispod zidina Žrnova 1915.g. poginuo je petnaestogodišnji srpski vojnik. Nemci su ga sahranili i na drvenom krstu napisali : ‘’ Ein unbekannter   Serbischer soldat’’.

Nakon oslobođenja, meštani  su tu podigli spomenik od kamena  s natpisom : ‘Ovde počiva nepoznati srpski vojnik’. Čobani su ga kitili cvećem, i grob je postao vrlo posećen jer  dosta porodica izgubilo je nekog svog a nisu znali ni gde je sahranjen.

Nakon Prvog svetskog rata u Evropskim gradovima su podizani spomenici neznanim junacima, da bi se time odala pošta poginulima u ratu.Ni Srbija nije zaostajala. Kralj Aleksandar I je rešio da postavi novi spomenik mesto onog ‘narodnog’ , tako što će da sruši srednjovekovni grad, izvadi telo dečaka vojnika i prebaci ga u novu grobnicu – mauzolej. 

Zašto ‘narodni’ spomenik nije bio dovoljno dobar ?

Zašto je morao novi spomenik da se postavi  baš na vrh Avale ? Da li je postojalo i jedno drugo prigodno mesto u  Srbiji, na kojem nisu bili ostaci  srednjovekovnog grada ?

U javnosti se vodila žustra rasprava gde da bude postavljeno tako značajno delo – spomen palim srpskim vojnicima. U debati se istakao i Branislav Nušić koji je bio zagovornik ideje da je spomeniku mesto u centru grada, pred očima naroda a ne  negde van grada, na Avali ‘’jer tamo odlaze samo imućni Beograđani sa ljubavnicama’’.  

Žrnov je srušen dinamitom, miniranje je trajalo dva dana, a kralj je lično nadgledao miniranje i usput se fotografisao.

Javnost je bila zaprepašćena ovim vandalizmom. Neko se usudio da prigovori za rušenje Utvrđenja koji su podigli srpski vladari, a kralj je odgovorio da je mislio da su to Utvrđenje podigli Turci a ne Srbi i da je zato naredio rušenje( !).

 

Masoni na vrhu Avale

Po rečima istoričara Radovana Damjanovića, koji se bavio istraživanjem  rušenja Žrnova, Meštroviću je bilo potrebno ‘’prazno platno za remek-delo’’ za izgradnju mauzoleja ; na originalnom nacrtu mauzoleja nije ni bilo Žrnova – taj prostor je zamišljen kao potpuno ‘’čist’’. Radi šire slike pomenućemo i skandal oko rušenja stare kapele na Lovćenu  da bi na njenom mestu bio podignut mauzolej Njegošu – takođe rad Ivana Meštrovića ( !)

 

Kralj Aleksandar I Karađorđević sa srebrnim čekićem

 

Šta je neobično ?

-          Za Meštrovića i karlja Aleksandra I Karađorđevića se veruje da su bili masoni, čak da je Meštrović bio vrlo visoko rangiran

-          Izgradnjom Mauzoleja  na vrhu Avala dobija oblik piramide, dobro poznatog masonskog simbola

-          Mauzolej, koji je predstavljen javnosti kao Meštrovićevo originalno delo, ustvari je kopija grobnice persijskog cara Kira

-          Ceremoniju početka izgradnje Mauzoleja otvorio je kralj Aleksandar sa srebrnim čekićem, osnovnim masonskim simbolom. Čekić je toliko značajan da kada jedan mason premine, njegova ‘braća’ kažu da je ‘ostavio čekić’. O ovome je pisao i novinar Zoran Lj. Nikolić u knjizi ‘Grad tajni’.

Ceo kompleks je završen 1937. u septmbru, a otvoren na Vidovdan 1938. godine.

 

Spomenik Neznanom junaku na Avali

 

Grobnica persijskog cara Kira

 

 

Kralj Aleksandar nije dočekao završetak mauzoleja. Stradao je u atentatu u Marselju 9. Oktobra 1934.About the Author

Moj Apartman Beograd se bavi izdavanjem apartmana na dan, direktno od vlasnika. Svi apartmani su u strogom centru Beograda i potpuno su opremljeni za duži ili kraći boravak.