Najpoznatije “zube” među životinjama

Kada se nasmešimo ispred ogledala, imamo razloga da zaista budemo srećni kako izgledaju naši zubi, ma kakvi da su, ako uzmemo u obzir da među sisarima, ali i drugim životinjama postoje one čiji su zubi zaista enciklopedijski primerci. Imamo i tu sreću da je današnja stomatologija toliko napredovala, da čak i za najkrivlje zube postoji rešenje za korekciju. Protetika je napredovala do te mere da se fiksne proteze nose i po nekoliko godina, a zubi ispravljaju ko od šale. Ugradnja zuba i implanata je danas znatno povoljnija. Zubari u Beogradu, pozicionirani su veoma visoko, toliko da mnogi iz inostranstva dolaze upravo u Srbiju. A gde se nalaze sve ove životinje o kojima pričamo i u kojim delovima sveta žive, videćemo u nastavku. Jedno je sigurno, one na svoj izgled ne obraćaju pažnju i ne bi zbog toga prevalile put, da ih pregledaju zubari. Pitanje je samo kako je priroda bila ovoliko kreativna.

Babirusi

 

Neke životinje su bizarne, ali neke su najbizarnije. U tome je razlika. Naravno, možemo oprostiti onim životinjama koje su svoje kljove i zube razvile kao odbrambeni mehanizam. Smeštene u Indonezije, Babirusi su nešto između svinje i jelena. Tako ih i zovu – jelensvinje.  Njima posvećujemo najdalje mesto u ovoj top listi.

 

Veliki ronac (goosander)

 

Ovu pticu koja pripada familiji plovki, osim toga što ih karakteriše široko područje života, i migracije, kao i brzina leta do čak 100 km na sat, određuje i poseban kljun koji ima rožnate tvorevine. Mužjaci se razlikuju od ženki, a  na prvu loptu ove ptice izgledaju sasvim obično. Ipak, kada se ptica “nasmeši”, ne bi se reklo da je baš prijatna.

“Čudovište” iz mora

Najspecifičnija vrsta sa ove naše mini liste, ne može se sresti na kopnu. Postoje čvrsti dokazi da je ova riba nastanjivala more, ali se već dugo ne pojavljuje. Dugačka oko šest metara, sa neverovatnom vilicom koja je imala zube nanizane na cirkularnu ploču, podsećala je više na mašinu za sečenje drva nego na životinji. Preteča današnjih ajkula nimalo nije imala prijatan izgled, i bila je baš pravi proždrljivac.

Sisar aždaja

 

Iako izgleda umiljato, i u našoj percepciji je fin, majmun ipak može biti i te kako ratoboran. Babun je majmun koji spada među većima na zemlji i ima oko četrdesetak kilograma. Da bi obezbedio ove kilograme, on mora da jede, a da bi jeo, razume se mora da ima zube koji čine značajan deo njegove vilice. Zubi su veoma oštri, što ovoj životinji daje nadmoć nad pojedinim drugim vrstama iz šume.

 

Dva bića iz vode

 

Na čelu naše kolone su dve životinej koje bi po svom gabaritu stajale na različitim polovima. Prvi je nilski konj, koji ima izuzetno snažne zube. Na drugoj strani nalazi se njeno veličanstvo balistoides viridescens poznata i kao “triggerfish” sa nadimkom titanijumska.

 

Sam nadimak titanijumska, govori da za ovu vrstu ne postoji nemoguće. Veličine od nekoliko desetina centimetra, ova grabljivica izuzetno dobro brani svoju teritoriju. Zubi su toliko snažni da mogu da smrskaju i kamenje. Riba je često veoma uska da se može provući gotovo svugde, što je čini izuzetno izdržljivom i nametljivom vrstom.About the Author

Centar za savremenu stomatologiju i implantologiju Dental Implant pruža kvalitetne stomatološke usluge iz domena zubne implantologije, oralne hirurgije, protetike, paradontologije, ortodoncije, estetske i rekonstruktivne stomatologije, primenom najsavremenijih materijala, koji prate moderne evropske standarde. Uz savremenu dijagnostiku, dobićete dobar savet kako da na najbolji način rešite svoj zdravstveni ili estetski problem u skladu sa Vašim zahtevima i Vašim mogućnostima.