Sakupljanje lekovitog bilja

Kada govorimo o lekovitom bilju, treba reći odmah na početku da postoiji razlika u lekovitoj moći biljaka koje su rasle u divljini, pogotovo u planinskim predelima u odnosu na one koje su uzgajane komercijalno u cilju prodaje pa makar to bilo na potpuno organski način. Velika je verovatnoća da ono što se prodaje u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane potiče od upravo takvih izvora.

Ljudi su od davnina sakupljali biljke i prirodni isceljitelji su znali da prepoznaju moć biljaka u lečenju određenih bolesti. Jednostavno, biljke po svojoj prirodi kombinuju supstance iz mineralnog sveta i energiju Sunca i lekovito destvo može da se u krajnjoj liniji prosledi nazad, sve do ovih polaznih faktora. Mineralni svet je prilično siromašan u ravničarskim predelima i po njivama gde se lekovito bilje veštački uzgaja. Sa druge strane stenoviti predeli na većim visinama sadrže mnogo bogatiji spektar minerala i to je jedan od faktora koji utiče na pojačanu sposobnost isceljivanja biljaka sakupljenih na većim visinama.

Priroda obezbeđuje lek za skoro svaku ljudsku bolest i ovi prirodni lekovi su bez propratnih efekata, ako se biljke koriste na pravi način. Postoje i druge prednosti zašto vredi naučiti umetnost sakupljanja lekovitog bilja, bilo u cilju lečenja ili u cilju pripremanja ukusne i zdrave hrane. Najpre, radi se o tome da je sve besplatno. Drugo, sakupljanje biljaka podrazumeva aktivnosti koje se obavljaju na otvorenom,  na čistom vazduhu, u prirodi, gde možete da osetite iskonski mir i harmoniju sa biljnim i životinjskim svetom. Konačno, kao dodatna korist koja nije zanemarljiva dolazi fizička aktivnost koja je zdrava, neusiljena i sasvim prirodna, za razliku od mnogih aktivnosti koje se sprovode u gradu.

Sveže uzrbrano biljle zadržava svoju vrednost duže vreme. Divlje bilje može da ima i druge primene, kao što je upotreba u kozmetici, ili čak upotreba aromatičnog bilja u cilju osvežavanja prostora. Biljke možete koristiti da biste pravili svoje tinkture i ulja za aromaterapiju, ili možda kao dodatak vinima i sokovima.

Prvo pravilo vezano za sakupljanje biljaka u divljini je da znate šta radite. To znači puno proučavanja i istraživanja da biste mogli da korektno identifikujete datu biljku. Prepoznavanje je ključno jer neke biljke koje mogu biti štetne ili čak otrovne imaju sličnosti sa lekovitim biljkama. Najbolje je za početak naći nekog iskusnog skupljača ili travara i učiti od njega.

Uvek skupljate samo one delove bilje koji su neophodni osim ako ne naiđete na mnoštvo takvih biljaka koje rastu u blizini. Nemojte skupljati biljke u blizini prometnih puteva (budite najmanje 50 metara daleko) jer biljke mogu da pokupe zagađivače iz vazduha. Predvidite gde ćete držati uzbrano bilje. Staklene tegle ili papirnate kese su bolje od plastičnih kesa i plastičnih posuda.

Sakupljanje lekovitog bilja nije jednostavna aktivnost i zahteva dosta predznanja i puno dobre volje. Ali ako se odlučite na taj korak, osim zadovoljstva i radosti koje nosi boravak u prirodi imaćete svoju sopstvenu prirodnu kućnu biljnu apoteku kao preventivu da poboljšate i ojačate svoje zdravlje i zdravlje vaše porodice.About the Author

Članak napisao Gost.

Izvor: http://www.kristali.rs/Hobi/kolekcionarstvo/sakupljanje-lekovitog-bilja.html